69 четения

Ястие тако струва 25 хиляди долара

Лангустите, хайверът, трюфелите и златните листове не са обичайните съставки на популярните мексикански ястия тако. Майстор-готвачът Хуан Лисерио Алкала обаче ги използвал, за да създаде най-скъпото тако на планетата, предаде Франс прес. То струва 25 000 долара, макар че все още не е намерило купувач.
Ястието тако е евтино в Мексико и се консумира без прибори, като в редица случаи това се прави на улицата. Алкала, който е майстор-готвач в хотела „Гран Велас“ в курорта Лос Кабос в северозападната част на Мексико решил да промени тези навици. „Хората са развълнувани и донякъде изненадани, че могат да похапнат тако за 25 000 долара, след като същото ястие се продава за 10 песо (0,5 долара) на улицата – заяви той. – Тогава им обяснявам използваната от нас технология и ги уверявам, че си струва да вкусят от нашия специалитет.“
Той включва лангуста, телешко, хайвер „Белуга“, черни и бели трюфели, поднесени върху царевична тортиля, съдържаща златни листове 24 карата. Към ястието са добавени сос на базата на люти чушки и кафе цивета – най-скъпото кафе в света, сварено с кафеени зърна, които са събрани в екскременти от малкия азиатски бозайник.
Една седмица след като бе включено в менюто, въпросното тако все пак не е било поръчано от нито един клиент, призна майстор-готвачът.
Поръчването на най-скъпото тако в света не е проста работа. За целта първо трябва да бъде оставен депозит от 12 500 долара в хотела, а след това клиентът трябва да реши къде да бъде доставено ястието, например в президентския апартамент или насред пустинята. „Съобразяваме се с желанието на клиента“, отбеляза Алкала.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!