9 четения

„БСП за България“ ще намали разликите между старите и новоотпуснатите пенсии

Весела Лечева се срещна с жителите на село Дичин, община Велико Търново, за да представи предизборната програма на коалиция „БСП за България“ и кандидатите за народни представители, сред които е и най-младият кмет на населено място в община Велико Търново – Николай Теодосиев – кмет на с. Дичин.

Знам, че един от проблемите, които са важни за решаване, това са доходите на всички – и на възрастните, и на младите. Затова основните ни два приоритета в тази кампания са икономика и образование. За да има работни места, за да има квалифицирани млади хора, които бързо ще намират работа на пазара на труда, за да има доходи и пенсии. Опонентите ни твърдят, че през данъци и доходи не може да се прави социална политика. Това не е вярно. 800 милиона лева ще струва преизчисляването на вашите пенсии, вместо да се дават 2 милиарда лева годишно за саниране. Няма нищо лошо в това държавата да ни подпомага в грижата за нашите жилища. Но е време да се погрижим и за хората, които живеят в тези жилища. Т.нар. швейцарско правило, с което актуализирахме пенсиите през 2014 г., се оказа недостатъчно. Време е да осъвременим пенсиите на базата на новия средноосигурителен доход. Нашето предложение е за база на това преизчисление да се вземе 2011 г. Това ще доведе до увеличение на пенсиите ви от 20 до 30%, заяви Весела Лечева.

Като млад човек виждам как моите приятели и познати предпочитат да заминат в чужбина, защото там доходите са по-високи въпреки нискоквалифицирания труд, който се полага понякога. Не може над 60% от хората, които са завършили висше образование, да не могат да намерят работа по специалността си. Няма никаква връзка между пазара на труда и това, което българските университети „произвеждат“. Затова предлагаме да се направи национална карта „Образование – икономика“. Тя да бъде разработена с участието на държавата, на общините и бизнеса, за да може кадрите, които професионалното и висшето образование подготвят, да бъдат планирани предварително, заяви Николай Теодосиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!