14 четения

Големия бариерен риф е пред втора вълна на масово избелване на коралите

Коралите в Големия бариерен риф в източното австралийско крайбрежие избеляват масово за втора поредна година, вследствие на високите температури на водата в региона, предаде ДПА.
Първото проучване от въздуха на района за 2017 г. установи „силно избелване в рифовете на север от Ингам до най-северния обсег на изследването, близо до Кеърнс“, казаха от дирекцията на Морския парк на Големия бариерен риф.
„Тази година се наблюдава по-голямо избелване в централната част на рифа, която миналата година се спаси от разпространеното явление“, добавиха от парка.
Експертите летяха 6 часа над района между градовете Таунсвил и Кеърнс, за да направят наблюденията си.
Развитието на явлението ще зависи много от местните климатични условия през следващите няколко седмици. Не всички избелели корали ще умрат, добавят експертите.
Това е първият път, в който рифът няма да има на разположение няколко години между две отделни избелвания, за да се възстанови. Учените казват, че за възстановяването обикновено са необходими пет години.
През 2016 г. температурата на водата около Големия бариерен риф се повиши с 4 градуса Целзий за няколко седмици и това причини избелването на 90 % от коралите. Двадесет процента от коралите умряха, а в северната част загинаха две трети от общия брой.
Избелването е резултат от измиране на живи организми и водорасли вътре в коралите. То може да бъде предизвикано от малки промени в условията на околната среда, като повишаване на температурата на водата. Загубата на цветните водорасли кара коралите да побелеят.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!