Доц. Милен Михов – водач на листата на „Обединени патриоти“: „Качественото обучение трябва да е гарантирано за всички ученици“

Необходимо е въвеждането на единен стандарт за всички български ученици независимо дали учат в голям град, или в малко населено място. Това може да бъде направено с промяна на формулата, по която се изчисляват делегираните бюджети на училищата. Тази теза защити в няколко дебата доц. Милен Михов, водач на листата на „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака” и ВМРО“ за Великотърновски избирателен район. В последните два дни той участва като представител на коалицията в поредица от национални телевизионни и радио диспути по темата. Според него въпросът за развитието на българското образование трябва да бъде изведен на надпартийно ниво.

„Необходимо е всички партии, които влязат в бъдещия парламент, да разпишем един общ документ за принципите, посоките и целите, по които ще се работи“, заяви доц. Михов. Предпоставка за едно такова принципно обединение той вижда във факта, че много от предизборните програми залагат като приоритет образованието, а в значителна част от тях има и голямо сходство във вижданията за развитие на този сектор.

Доц. Михов подложи на сериозна критика диспропорциите между училищата в страната, резултат от въвеждането на делегираните бюджети. Той определи конкуренцията между училищата не само като грешна, но и пагубна за по-малките учебни заведения.

„Ние трябва да гарантираме бъдещето на всички деца. Ако един ученик е в по-малко училище, дори и да има стимул, системата на финансирането ще го ограничава заради ниския си бюджет“, обясни доц. Михов. Именно затова трябва да бъде въведен и гарантиран един и същи стандарт за всички ученици и да се осигурят средства за всяко училище според неговите нужди и потребности. В тази връзка трябва да бъде намалена тежестта на показателя „брой ученици“ при определянето на парите за училищата и да се включат и допълнителни критерии, като особености на региона, профилиране на училището и други.

По време на дебатите бе засегнат и въпросът за нарастващата агресия в училище. „Българският учител бе оставен да се справя сам – без институционална, без държавна подкрепа, без достатъчно правомощия. Българският учител бе оставен да се справя сам с агресията, с враждебността на ученици, на родители. На този фон българският учител се справя добре, колкото и свръхсили да му коства това“, заяви водачът на патриотите за Великотърновска област. Той е категоричен, че заплащането на учителите трябва да бъде 20% по-високо от средната брутна работна заплата в обществения сектор, а парите за образование – над 5% от БВП.

Виждането на „Обединените патриоти“ по отношение на учебниците е, че трябва да има по един учебник по общообразователните предмети и свобода за броя им в профилиращите или професионални предмети. Доц. Милен Михов подчерта също нуждата от възпитаване на децата в патриотизъм и въвеждането на специален предмет в училище.

„Това е много важно за обществото, защото, ако се възпитава родолюбие, в децата ще се формира чувство за общност, което ще доведе до снижаване на агресията между тях, изграждане на ценности и амбиции за реализация“, подчерта доц. Михов.

По отношение на висшето образование основният принцип, който залагат патриотите, е запазване на университетите, подмладяване на преподавателския състав и приоритетна закрила на хуманитаристиката.

Весела БАЙЧЕВА

One thought on “Доц. Милен Михов – водач на листата на „Обединени патриоти“: „Качественото обучение трябва да е гарантирано за всички ученици“

  • 17.03.2017 в 16:43
    Permalink

    Правилни по принцип са разсъжденията на доц.Михов в сферата на средното образование. За съжаление малко са закъснели, делегираните бюджети нанесоха своите непоправими щети на малките училища, ученици и учители се измъчихме през последните години от постоянната липса на средства, без да сме го заслужили по никакъв начин…Продължавам да смятам, че повечето от един учебник по предмет е нещо хубаво, стига да не се изкорестява направеното, да се погледне на тази инициатива чисто професионално и добросъвестно, без меркантилност и колегиална омраза….По въпросите за въвеждането на Гражданско образование работя от 2005 година/като част от него ще бъде и патриотичното възпитание/, но някак си трудно се сменя манталитета и на управляващи и на обучаеми….Единствено имам своите обструкции за броя на университетите в България, както и считам, че т.нар. „по-възрастни“ преподаватели бяха и си остават еталон за учени и педагози, а младите имат доста да ги догонват в определени отношения…Желая успех на изборите!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *