Комплекс "Полтава" става мол, повдигат го с 4 етажа | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Комплекс „Полтава“ става мол, повдигат го с 4 етажа

Публикувана на: 17.03.2017г. 3492 прегледа

В ход е разработката за новия облик на сградата в сърцето на Велико Търново

ТРЕТИ МОЛ ЩЕ ИМА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КАТО ЕМБЛЕМАТИЧНИЯТ ЗА ГРАДА КОМПЛЕКС „ПОЛТАВА“ ЩЕ СТАВА НОВ ГОЛЯМ ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР. Сградата ще набъбне с 4 етажа, за което вече текат разработки, разбра „Борба“, а новината бе потвърдена от главния архитект на Велико Търново Николай Малаков. Застрояването ще е терасовидно и е получило одобрение от Експертния съвет по устройството на територията още преди десет години, независимо че се реализира сега. Още през 2006 г. е позволено разширението и надстрояването на комплекс “Полтава” в топцентъра на Велико Търново. Според детайли от разработката вече може над сегашния силует на обекта да има още 12 метра и нивото да се изравни с това на сградата на Централната поща в съседство. Първоначалният вариант е бил за още по-голяма височина, но е срещнал отпор тогава от архитектите Донка Колева, Матей Савов и Румяна Брайнова. За зоната е предвидено терасовидно застрояване, което няма да контрастира с околните сгради. Инвеститор е един от най-влиятелните бизнесмени в региона Величко Минев. Пред „Борба“ той също потвърди намеренията си, но пожела да коментира на по-късен етап начинанието и да запознае обществеността. Според запознати комплексът, който е правен в средата на 70-те години на миналия век, макар и с нова съвременна визия, ще отговаря напълно на изискванията на първия градоустройствен план на Велико Търново. Той е изготвен още през 1957 г. от екип на “Главпроект” – арх. Никола Николов; арх. Борис Камиларов и арх. Атанас Агура.

ТОГАВА Е ФИКСИРАНА И РЕЗЕРВАТНА ЧАСТ КЪМ СТАРАТА ГРАДСКА ЗОНА, КОЯТО ЗАПОЧВА ОТ ПОЩАТА В ПОСОКА ИЗТОК. Величко Минев е един от най-мощните местни бизнесмени, опериращ и в сферата на строителството. Той взе „Полтава“, която дълго време бе затворена, преди четири години и я ремонтира. Според запознати новият търговски център със заведения ще има и голям подземен паркинг с подходи от изток и запад. Със сигурност тук ще има пак и кино, както и няколко големи модни марки.

Стилян НАЙДЕНОВ

loading...

Коментари за "Комплекс „Полтава“ става мол, повдигат го с 4 етажа"

 • 16.03.2017 в 16:54

  Звучи добре като цяло, но няма ли да са ни множко тия молове вече, иначе ако се надстрои така както е описано, мисля че добре ще се получи .

  Отговор
 • 16.03.2017 в 17:12

  Построен за две години – завършен и открит през 1974г.Гл.архитект на обекта тогава арх.Таньо Белев – „Главпроект“ София.Лентата отрязаха първият секретар на компартията на побратимената с В. Търново Полтавска област и пак Първият секретар на компартията на В.Търново Николай Цонев, пред голямо множество от Търновци и гости на града.За тогавашното време, събитието беше много тържествено.

  Отговор
 • 16.03.2017 в 17:13

  То ако е като втория – празен по добре да не правят нищо. Собствениците малко да се приземят с наемите че ще стоят още 10 години без наематели.

  Отговор
 • 16.03.2017 в 18:16

  Дано се направят 4 подземни етажа паркинг,че ще осерете цялата идея и строеж !

  Отговор
 • 17.03.2017 в 1:48

  Mnogo interesno, kak v tozi turisticheski grad se pozvolqva v idealniq centur da se slozhi edin MALL, na koyto mqstoto mu e izvun grada po princip! I koy shte vliza tam, sled kato v grada ostanaha predimno pensioneri i bezrabotni, i tuk-tam naznacheni s minimalna zaplata, a sushtiq s takova prednaznachenie go ima i malko po-nadolu kum Carevec!!….Veche ne ostana vuzduh za dishane/ inache dosta mrusen/ ot tova pogolovno betonirane tam!!
  Kmete, opravi si grada kum Carevec, che tazi razruha shte izgoni i turistite, che da se otvorqt magazini tam,a ne da betonirash i centura na grada !!

  Отговор
 • 17.03.2017 в 8:09

  Дотук да кажем,че всичко е добре,ама мен ме интересува паркинга къде е ??? В момента е трудно да се намери място за спиране,а след строежа не ми се мисли !!!

  Отговор
 • 17.03.2017 в 9:56

  Пише че ще има подземен паркинг и дано да е така и да е с необходимата за целта площ, иначе по-добре да не се захваща. Един от големите минуси на града ни е липсата на паркоместа, трябваше отдавна да се направят подземните зад халите, за които толкова се писа и да се забрани спирането по тия тесни улички, но с тия темпове на развитие, надали скоро ще видим нещо подобно .

  Отговор
 • 17.03.2017 в 10:51

  Тая идея няма да види бял свят този век. 20+ млн-а коя банка ще налее в 4-етажно „молче“ с търговска площ за 10 магазина?

  Отговор
 • 17.03.2017 в 13:48

  Какъв още абсурд ще дойде в болните глави на алчните „инвеститори“ и тъпите местни управници?! Какво ще остане от лицето на Старата столица – визитна картичка на Татковината?! От коя пролука някой ден ще се налага да надничаме, за да зърнем ъгълче от стария град?! Зад какви бетонни идиотщини ще се скрият и последните забележителности на прехвалената ни „столица на културния туризъм“?! Нима няма достатъчно терени в новата част?! Хора, спрете с унищожението на Търновград! Приведете в божески вид архитктурата и инфраструктурата на районите с все още останали забележителности!

  Отговор
 • 17.03.2017 в 14:16

  Изрудиииии, ебахте мамата на града.

  Отговор
 • 17.03.2017 в 19:10

  Мол до мола. Велико Молово. С това ли ще останете в историята?

  Отговор
 • 18.03.2017 в 4:50

  aaaaaaaAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAAAaaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaAAAAAaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAaaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA не искам да казвам,че съм от Търново

  Отговор
 • 18.03.2017 в 7:52

  Отново безумни и бомбастични идеи!

  Отговор
 • 18.03.2017 в 13:19

  Градът е обречен.
  Месари, случайно забогатели селяндури, перачи и всякаква друга нискочела паплач е вкарала свои хора в ОС и е сложила кмет, за да бетонира, унищожи и разграби града окончателно.
  Това новодошлите няма как да го усетят, но малкото останали търновци го виждат.
  Градът вече е безумно уродлив и грозен и прилича все повече на постсъветски работническо-селски град от колкото на европейски. Няма европейски град с население 60000 души с високо строителство над 4 етажа и толкова висока плътност. Защото в Европа се строи интелигентно, а тук е Булгаристан.
  Да се вдигат етажи над комплекс Полтава е поредната уродлива идея, но нека. След Полтава да застроят и градинката пред Полтава, после и хълма Царевец. Защо да стои празно място.
  И да разбере най-после целия свят, че Търново е града на малоумните.

  Отговор
 • 18.03.2017 в 14:31

  Къв кредит бе момче,има пари да го построи със собствени средства… Ти завиждаш ли му или да…. Щом ти сече пипето си разгърне потенциала и му купи мол-а. Тука и в оная група дивотията само от хейтър нагоре… Да не ви е съборил курника че да строи там…. Оня бай Данчо от дивотията поне лапа кинти от трафика, които кинти му ги изкарвате вие като плюете за щяло и нещяло!

  Отговор
 • 19.03.2017 в 14:48

  Във Търново няма необходимост от нови търговски площи – напротив има много незаети и няма никакъв смисъл от още един МОЛ.
  Въобще не е ясно къде ще паркират посетителите на тези нови 4 етажа магазини“. Дори в сега съществуващия МОЛ често има проблеми с паркирането, а край Полтава – къде?
  Защо трябва да развалят хубавата сграда?! Твърде съмнителна изглежда и от естетическа гледна точка представата за още четири етажа надстрояване на бившето кино Полтава.

  Отговор
 • 19.03.2018 в 2:02

  Със сигурност няма нужда, защото неизползваемите търговски площи стремглаво се увеличават, просто чичо ви Величко иска да „изпере“ едни пари.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!