11 четения

Поляци се запознават помежду си във Велико Търново

Полският консул Анджей Яник уважи първата сбирка на сънародниците си

ПЪРВАТА СБИРКА НА ПОЛСКАТА ОБЩНОСТ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ РЕГИОН СЕ СЪСТОЯ ВЧЕРА В БОЛЯРСКИЯ ГРАД, А ЗА НЕЯ ДОЙДЕ ЛИЧНО КОНСУЛЪТ на Полша Анджей Яник. Организатори на паметното събитие са братята Мирослав и Збигнев Ляшук. „Много рядко е поляци да се запознават помежду си на повече от 2 хил. километра от страната си, както се случва тук, очарован съм от града и хората”, коментира пред „Борба“ Анджей Яник. Около 40 поляци живеят почти навсякъде в нашия регион. Най-много са в областния център, където има и няколко университетски преподаватели, които също уважиха сбирката.

„Любовта ни доведе в България и във Велико Търново“, споделят болшинството от поляците. Мирослав е следвал в България, имал е прекрасни преживявания и решил завинаги да остане тук. Брат му Збигнев е в страната от 8 години, но също е срещнал голямата си любов в болярския град и останал.

КОНСУЛ ЯНИК И ОСТАНАЛИТЕ ПРИСЪСТВАЩИ НАПРАВИХА ВЧЕРА ПАНОРАМНА РАЗХОДКА ИЗ ВЕЛИКО ТЪРНОВО с договорката тя да се повтори и на празника на града, когато полският дипломат ще направи и официален контакт с кмета Даниел Панов. Дискутира се и създаването на клуб на поляците в старата столица.

С. МАРИНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!