14 четения

Посланикът на Япония присъства на учебен час във ВТУ

СЪТРУДНИЧЕСТВОТО С ЯПОНСКО ПОСОЛСТВО, ИЗУЧАВАНЕТО НА ЯПОНСКИ ЕЗИК ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, договорите на вуза с японски висши училища, бъдещите съвместни инициативи и предстоящият 20-ти празник на японската култура бяха част от темите, които обсъждаха миналия ден посланикът на Япония Шиничи Яманака и ректорът проф. Христо Бонджолов.

Японски език се изучава в специалностите „Приложна лингвистика с втори чужд език японски“ и „Български език и източен език (японски език)” към катедра „Класически и източни езици и култури” на Филологическия факултет. Приложната лингвистика с втори чужд език съществува вече повече от 20 г., а от 2012-13 г. вузът приема студенти, които искат да учат български и японски език успоредно. Тези специалности са уникални за България. В момента в двете специалности се обучават над 70 души.

ВТУ има сключени двустранни споразумения за сътрудничество с 5 японски университета, а друг университет – Сапоро Гакуин, гр. Сапоро, също проявява интерес към Великотърновския университет за подписване на договор за сътрудничество, стана ясно по време на срещата.

Проф. Христо Бонджолов подари на Н. Пр. Шиничи Яманака екслибрис на Великотърновския университет с патроните светите равноапостоли братята Кирил и Методий и рекламни материали за вуза. След това гостът остави своето послание в книгата за почетни гости.

След срещата с проф. Бонджолов г-н Яманака присъства на учебен час по японски език, запозна се със студентите и преподавателите и обсъди с тях подготовката на студентите по японски език, техните специализации в японски университети, организирани от японското министерство на образованието и по двустранните договори на Великотърновския университет с японски университети, конкурсите по ораторско майсторство, в които с успех редовно участват нашите студенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!