59 четения

Учени откриха начин за пречистване на водата със слънчевата светлина за 20 минути

Австралийски учени откриха начин за пречистване на отпадъчните води с помощта на слънчевата светлина за 20 минути, 15 пъти по-ефикасно от другите съществуващи методи, които разчитат само на ултравиолетова светлина, съобщи сайтът Гизмодо.
Технологията използва титанов диоксид за фотокатализатор, който работи със слънчева светлина. Тя се различава от по-голямата част водопречистващи продукти на пазара, като използва за енергия по-голяма част от слънчевия спектър.
Ръководителят на изследователската група изтъкна предимствата на новия метод.
„С иновативния си химичен дизайн, нашият фотокатализатор може да се използва за пречистване на водата с естествената слънчева светлина, вместо само с ултравиолетова, и драстично да намали разходите. Той може напълно да разгради органичните замърсители в отпадъчната вода за 20 минути, в сравнение с водещи продукти, които за 1 час разграждат само 26 % от същите замърсители“, каза професор Юн Лю от австралийския Държавен университет.
Новата технология може да е полезна при обработка на питейна вода и може да бъде приложена за изработката на самопочистващи се строителни материали, включително стъкло и производството на водородно гориво.
Фотокатализаторите може да се използват също за ускоряване на химическите реакции в автомобилния, строителния, медицинския и други сектори от индустрията.
„Това е важен пробив в науката и индустрията. След 4 години работа в тази област, сега разбираме технологията и можем рационално да проектираме катализатори“, допълни проф. Юн Лю.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!