21 четения

Цветан Цветанов, водач на листата на ГЕРБ във Великотърновска област: „Хората искат стабилност и адекватна политика, която да доведе до повишаване на доходите“

Цветан Цветанов е зам.-председател на ГЕРБ и водач на листата за народни представители на партията във Великотърновска област. Той ръководи и националния предизборен щаб на политическата сила. Цветанов оглавява великотърновската листа на ГЕРБ за пореден път, а регионът определено има полза от това той да представлява в парламента именно жителите на нашата област.

– Г-н Цветанов, занимавате се с политика вече 11 г. Какво се промени за тези години в политиката, във вас, в България?

– В началото беше много трудно. В началото трябваше да се представим пред хората, да ги убедим, че ГЕРБ е реална алтернатива на тогавашното статукво. Първите две години – 2005 – 2006-а, само изграждахме структурите в цялата страна. Аз персонално отговарях за тази дейност и за две години успях да посетя всички населени места в България. От онова време ми останаха такива силни приятелства с хора от разнородни професии, доказани професионалисти, постигнали много в личния си живот. Те станаха авангард и част от основата на ПП ГЕРБ. Дали е трудно днес, дали преди е било по-лесно?

Аз съм на един постоянен режим и винаги съм готов да бъда със структурите и новите приятели от тези години. Нали знаете, трудностите се забравят с времето. Днес обаче аз съм изключително богат душевно човек, защото, когато знаеш, че във всяка точка на страната можеш да се обадиш на свой съмишленик и той винаги ще се отзове, няма по-голямо богатство, нали.

– Дори и вашите опоненти признават, че познавате поименно всички в структурите на страната. Според мотивационния оратор Дейл Карнеги това е задължително условие да бъдеш добър лидер и да печелиш хората. Спечелихте ли ги?

– Това е призвание. Или го носиш в себе си, или по-добре не се захващай. Аз винаги съм бил максималист във всичко, което правя. Такъв бях и като ученик, и като спортист, винаги съм полагал максимални усилия да бъда добър. Сега ще се отклоня малко от въпроса за мен самия, за да ви кажа, че неслучайно толкова много залагаме на спорта и аз все говоря за спорт. Убеден съм, че спортът изгражда тези качества, които могат да ти помогнат в професионалната реализация, в реалния живот, когато вече си навършил пълнолетие, в комуникацията с хората.

Спортът е мястото, където можем действително да създадем двигателна култура в подрастващите, да им създадем трудови навици, защото всичко, което можеш да постигнеш в живота си, става с усилия. Спортът е начинът да се борим с агресията в училищата, затова отново говорим за масов спорт. Спортът, културата и образованието трябва да бъдат водещи в дейността на всяка политическа сила.

– Образованието е един от акцентите в управленската програма на ГЕРБ, но защо сега, какво провокира извеждането му на преден план?

– Образованието е постаментът, мястото, където се градят бъдещите младежи, които ще бъдат конкурентоспособни на трудовия пазар. Затова сме поставили фокус върху професионалното и още по-конкретно, върху дуалното образование. Искаме, настояваме

ОБЩИНИТЕ, В КОИТО ИМА ПРОФЕСИОНАЛНИ УЧИЛИЩА, И БИЗНЕСЪТ ДА РАБОТЯТ ЗАЕДНО, ЗА ДА ОТГОВОРЯТ НА СПЕЦИФИКАТА НА ТРУДОВИЯ ПАЗАР

И върху още един сериозен проблем сме се фокусирали – децата, които не ходят на училище. Затова вече използваме дори и думата „принуда“ – обвързваме социалните помощи, които получават една немалка част от българските семейства, с това, да ходят децата им на училище. В момента много от децата не ходят на училище и не посещават детска градина. Ако продължава така, няма да получават помощи, защото ние трябва да дадем равен шанс и старт на всяко дете в България независимо от неговата етническа принадлежност и разликата в социалния статус. Давайки тази основа, когато те станат на 18 г., ще имат еднакъв, равен старт за трудовия пазар.

– Какви правомощия нямат учителите според вас?

– Учителите имат немалко правомощия, но знаете ли, решението на проблема не е в това да увеличаваме правомощията на някого за сметка на отговорностите на друг. Възпитанието на едно дете е отговорност на родителя и след това на учителя. Загуби се необходимият авторитет на учителя, да, това е вярно, но се загуби благодарение на безотговорното поведение на някои родители. Когато аз бях дете, не ми беше все едно, че учителите викат в училище моите родители. Обаче тогава и родителите бяха с много силно изразена семейна ценност и всеки родител тогава подкрепяше учителя. Аз днес правя същото – подкрепям винаги учителя. Средната ми дъщеря, когато беше в пети клас, имаше проблеми с дисциплината и получи няколко забележки. Но тогава аз не взех нейната страна, а тази на учителката, но без да изгубя приятелските си отношения с моето дете.

Ние в ГЕРБ акцентираме върху това да засилим връзката между родител, дете и учител и аз смятам, че това е бъдещето. В името на тази връзка

ПРЕДЛАГАМЕ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ТЕСТОВЕ ЗА НАРКОТИЦИ В УЧИЛИЩЕ

Разбира се, те ще се правят само с изричното съгласие на родител, попечител, настойник и те ще са първите, които ще научават резултата. Сигурно много от нас познават разбити семейства и родители, които се винят, че късно са разбрали и забелязали, че детето им е станало наркозависимо.

– Започнахме с това, че много сте обикалял България, за да създадете структурите на ГЕРБ. Всъщност и през годините не спряхте, сега обикаляте отново. Сега какво искат хората?

– Хората искат стабилност, искат да виждат, че ние, политиците, полагаме грижи държавата да върви напред. Надяват се на адекватна политика в образованието и здравеопазването, на икономически просперитет, което ще доведе до създаването на възможност за повишаване доходите на българските граждани и разбира се, сигурността. Вече започнахме тази чувствителна и дълга тема, както я нарекохте. И част от тази тема е конвенционалната престъпност. Тя е обвързана с обезлюдяването, с ниския социален статус на една част от обществото. Но аз съм убеден, че с общите усилия на всички институции, когато си взаимодействат местната и изпълнителна власт, можем да се справим с тази престъпност.

Няма да позволим населените места да бъдат лишени от полицейско присъствие, както това се случи след реформата „Йовчев“ по време на управлението на Пламен Орешарски. Рязката промяна в нормативната уредба през 2013 г. доведе до демотивиране на състава и на освобождаване на много полицейски служители. Голяма част от полицаите във вътрешността на страната бяха командировани на българо-турската граница, оголвайки населените места във вътрешността. Ще назначим поне 1000 нови служители на полицията и жандармерията, които ще бъдат разположени в малките населени места.

ПРЕДВИЖДАМЕ И КОМПЛЕКС ОТ МЕРКИ ЗА СПРАВЯНЕТО С ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМИ

които тормозят възрастното население, включително и законово ограничение на броя предплатени сим карти, които може да използва едно лице.

– Сигурността е чувствителна тема.

– Да, такава е, защото засяга много пряко всеки човек в страната ни. Дори когато говорим за миграционна политика, това също са въпроси, които имат отзвук сред обществото, което трябва да приеме мигрантите. Ние не живеем сами на Балканите, част сме от Европейския съюз, затова няма как да не ни се отразява това, което се случва в Близкия изток през последните три години и събитията, които провокираха сериозен бежански поток към Гърция, България и Италия. Ние успяхме да реализираме определени политики заедно с ЕС, за да предотвратим т.н. „балкански път”, който през 2015 г. създаде предпоставка за сериозен бежански поток към Европейския съюз. След затварянето на този „балкански път” за страната ни беше голямо предизвикателство да противодействаме за евентуалното отклоняване и търсене на алтернативни маршрути, които да минават през България.

За съжаление, когато говорим за бежански поток и миграционна политика, се сблъскваме с много популизъм. Две седмици преди президентската кампания имаше провокации с безредиците в София. Повечето политически сили говореха с езика на омразата, който създаваше още повече напрежение. Това се отрази върху електоралната нагласа. Но изборите минаха и темата за бежанците вече не беше актуална. БСП все обясняват как страната ни не търси финансовата подкрепа от ЕС, което означавало, че България не отстоява националните си интереси. Аз искам да припомня, че по фонд „Вътрешна сигурност” и фонд „Убежище, миграция и интеграция” са отпуснати за България 320 млн. лв. благодарение личния авторитет на премиера Борисов.

– Отчитате, че бизнесът бележи ръст, но какво още може да се направи, за да диша бизнесът свободно?

– Бизнесът трябва да бъде облекчен от многото административни процедури, които забавят реализирането на добрите намерения. Затова обръщаме начина, по който да работи администрацията. Ще направим така, че бизнесът да декларира необходимите му документи, да дава съгласие да бъде направена насрещна проверка от съответната администрация и администрацията да поема цялата отговорност. Там, където е нужно да се издават разрешителни и удостоверения, се дават. И то в законовия срок. Ако след проверката администрацията установи, че намеренията не са чак толкова добри и не даде разрешенията си в законовия срок, това да се възприема като мълчалив отказ. Така ще намалим евентуалните предпоставки за корупционен натиск.

Въвеждането на електронното управление и обслужване също са част от облекченията, които искаме да направим за бизнеса

Така хората, които правят бизнес, ще са повече, което е още една предпоставка да реализираме и другите си намерения – да увеличим средната заплата, минималната също, плавно да вдигнем пенсиите на база икономически ръст.

Икономическият ръст, който създаде ГЕРБ през втория си мандат, е 3,5 – 3.6%. Прогнозата преди 3 – 4 месеца беше той да се увеличи. При днешната политическа ситуация обаче това негативно и агресивно поведение на представителите на БСП води до притеснения от страна на Европейската комисия и европейските лидери, не на последно място от агенциите, които могат да дадат кредитен рейтинг на България. В момента, за съжаление, от това говорене на БСП и от всичко, което не предлагат като решения, а залагат само на харчене на пари, които не е ясно откъде ще дойдат, прогнозите за икономически ръст вече са понижени на 2,5 на сто.

– Водач сте на листата на ГЕРБ във Великотърновска област, за която…

– Строежът на магистрала „Хемус“ и високоскоростният път Велико Търново – Русе – Свиленград са от изключително значение. Убеден съм, че това е въпросът, нали? Автомагистрала „Хемус“ в управлението на кабинета „Орешарски“ не стоеше на дневен ред. Но основният акцент на ГЕРБ и в двата мандата е развитието на инфраструктурата.

Убеден съм, че много от жителите на Великотърновска област са проследили колко пъти идвахме тук с Борисов и Лиляна Павлова, за да говорим за „Хемус“. И с усилията на Даниел Панов, който е и кмет на общината, и председател на Националното сдружение на общините, се борихме магистралата да мине възможно най-близо до Велико Търново. И това вече е факт. Магистралата ще ни даде възможност за създаването на логистични центрове и индустриални зони.

ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКОТО РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ БЪДЕ ЗАСИЛЕНО С РАЗВИТАТА ИНФРАСТРУКТУРА

Наличието на жп център, летище, пътища – това е предпоставка за продължаващо сигурно развитие на региона. И за развитие на културния туризъм. А скоростният път ще даде още една възможност за по-бързото придвижване на целия поток в страната и транзитно преминаващите.

Изключително важно е, когато говорим за пътна инфраструктура, ние да говорим за туризъм, земеделие, икономика. Убеден съм, че с тези общи цели, които си поставяме, действително очертаваме по-добрата перспектива за живеещите във Великотърновска област.

Затова нека да гласуваме разумно, защото за последните години при управлението на ГЕРБ по оперативни програми в област Велико Търново влязоха над 111 млн. лв. Гласувайте с номер 11, защото в нашата листа има доказани професионалисти във всички сфери – образование, здравеопазване, доказани администратори, хора на изкуството и рекламата, спортисти, експерти в социалните дейности. Убеден съм, че това е най-добрият отбор. Убеден съм, че на 26 март ГЕРБ ще бъде първа политическа сила и ще продължим да работим както досега.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

4 коментара за “Цветан Цветанов, водач на листата на ГЕРБ във Великотърновска област: „Хората искат стабилност и адекватна политика, която да доведе до повишаване на доходите“

 • 17.03.2017 в 14:17
  Permalink

  Старшинката се изказа….

  Отговор
 • 17.03.2017 в 23:00
  Permalink

  Не ми харесваше полицейщината едно верме но се вижда че друго спасение просто няма
  Дерзайте ! Натрийте им зурлите

  Отговор
 • 19.03.2017 в 20:29
  Permalink

  Цецо, не ти ли е неудобно за лекарските СРС-та, че идваш точно тук да оглавяваш партийна листа – оглавявай си в с.Шума, в София, ама тук… Имай малко срама!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!