25 четения

Андреан Ангелов показа най-гиздавия кон на Старостилен Тодоровден в Павликени

КОБИЛАТА КУИНХЕД И НЕЙНИЯТ ЖОКЕЙ АНДРЕАН АНГЕЛОВ ОТ С. ВЪРБОВКА ПОЛУЧИХА ПРИЗА „НАЙ-ГИЗДАВ КОН“ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИКА СТАРОСТИЛЕН ТОДОРОВДЕН, който се проведе в Павликени. Награда беше дадена и за най-добре украсена каруца – на Асен Минчев от с. Бутово. За трета поредна година възроденото честване събра в местността Маринополци коне и състезатели от много населени места в общината за традиционните конни надбягвания. Представиха се най-гиздавите коне и най-добре украсените каруци, а най-оригиналните хрумвания бяха наградени.

В спортните дисциплини „Прескачане на препятствия“ и „Гладко бягане – кушия“ първи станаха съответно Андреан Ангелов с кон Куинхед и Младен Зорев с кон Вихър от Севлиево. Подгласници в първата надпревара са Тодор Танев с кобила Богиня от Павликени и Митко Атанасов с кобила Галя от с. Бутово. На второ и трето място в гладкото бягане са Мишо Миленов с кобила Галя от с. Бутово и Юли Бейков с кон Далас от с. Върбовка.

За първи път тази година се проведе и състезание в дисциплината „Барел рейсинг“. Първенец там беше Андреан Ангелов. Негови подгласници станаха Станислав Стоянов с кобила Богиня от с. Бутово и Илия Стоянов с кобила Перла от с. Бутово. Първенците получиха статуетки, грамоти и позлатени кончета за спомен от състезанието. Награди бяха осигурени и за техните подгласници на второ и трето място.

Най-млад участник в надпреварата беше 16-годишният Симеон Митков от с. Върбовка, който също получи награда. Обичаят в събота започна с традиционното захранване на конете с овес и на ездачите с питка и вино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!