4 четения

Весела Лечева: „Искаме радикална промяна на модела – от икономика за Цветанов и приближените му към икономика, работеща за великотърновци“

  • Госпожо Лечева, остават само пет дни до края на предизборната кампания. Кои са най-сериозните проблеми, които поставят хората?
  • Хората поставят различни проблеми, но се убедих в едно – те не само търсят промяната. Великотърновци не желаят децата им да живеят в държава, в която бедните са 80%, 60% от завършилите висше образование не работят по специалността. Държава, в която грижата за младите е само в предизборните обещания. Тази кампания съществено се различава от предишните, в които съм участвала. Независимо от това с кого се срещам – младежи, работещи хора, пенсионери, всеки от тях си дава сметка, че за да има доходи, за да получаваме добро здравеопазване, за да имаме образование, което дава знания и умения на младото поколение, и за да има сигурност – и вътрешна, и външна, първото нещо, което трябва да променим, е моделът на икономиката, който ГЕРБ ни наложи през седемте години управление на държавата.
  • Г-н Цветанов непрекъснато повтаря пред медиите, че при устойчив икономически растеж се предвижда минималната работна заплата да стане 650 лв., а средната – до 1500 лв. Вие какво обещавате?
  • Как можеш да предвидиш какви печалби могат да натрупат българските фирми, че да обещаеш такива конкретни числа? Ние, от коалиция „БСП за България“, няма как да се включим в това наддаване. Ние имаме конкретни предложения за икономически стимули за българските фирми, с които да ги подпомогнем. Предвиждаме създаването на фонд „Индустрия“, който ще стартира с 500 милиона лева. Той ще подпомага предприятия, които ще се ангажират с десетгодишна стратегия, в която ще планират своето развитие, като създадат определен брой работни места и ще наемат млади специалисти. Парите във фонд „Иновации“ ще увеличим до 150 милиона лева. С тях ще подкрепим млади български инженери и специалисти, които да създават свои фирми и да разработват свои продукти. Гордееха се, че са правителство на реформите. Реформа означава първо, планиране, и второ, предвидени в бюджета пари. Погледнете бюджетите им. Те са истинското доказателство за онова, което мислят и правят опонентите ни.
  • Но г-н Цветанов казва, че са осигурили 17.5 милиарда лева от еврофондовете за българската икономика?
  • А защо не каже какво се случва след 2020 г., когато няма да има еврофондове? Готова ли е българската икономика да работи самостоятелно? Понеже се опитват да ме обвиняват, че не съм конкретна, да вземем за пример 2016 г., когато в българската икономика няма разплащания по европрограми. Какво показват данните от БНБ – 46% спад в инвестициите (защото парите от еврофондовете се представят като инвестиции). Казват ни – в програмата за развитие на земеделските райони са договорени 5.5 милиарда лева. Добре, ама при кого ще продължат да отиват тези пари? Досега 80% от земеделските субсидии хранят 5 – 6 фирми и толкова семейства. Този модел трябва радикално да се промени. Въвеждаме контрол на тавана на субсидиите за големите арендатори. Финансираме животновъдството, обощарството и зеленчукопроизводството, но на реално произведена продукция, а не на декар, както е досега. Малките и средните земеделски стопани ще могат да се кооперират, за да могат по-лесно да изнасят своята продукция. Ще стимулираме „късите вериги на доставка“, за да отпаднат многото прекупвачи. Предлагаме закон за храните. В него ще запишем, че големите търговски вериги задължително трябва да продават продукти, произведени в България – 51% плодове и зеленчуци в сезона, когато те се произвеждат, и 30% – извън него, 70% мляко и млечни продукти, 25% месо и месни продукти без пилешко месо и 50% пилешко месо.
  • За 2016 г. статистиката отчита нарастване на икономическия ръст от 3.5% и намалена безработица. Защо българите продължаваме да сме най-бедни в ЕС?
  • Безспорен факт е, хората живеят зле. Не виждат перспектива пред себе си. Младите – като професионална реализация, работещите и възрастните хора – като възможност за достоен живот и старини. На дебата г-н Цветанов се похвали, че във Велико Търново няма безработица. Питам аз, колко хора живеят в бедност? Защо великотърновци наричат Велико Търново град на 500-те лева? Как се живее с 500 лв. заплата, как се отглеждат деца, как се помага на родителите? Така ли предлага ГЕРБ да се борим с безработицата, като създаваме мизерия? Отчитат икономически ръст, но пропускат да кажат, че всички ние ще плащаме кредита от 16 милиарда лева, който изхарчиха. Някой от вас да е усетил по джоба си ползата от този кредит? Не сме го усетили. Аз мога да добавя и още към тези проценти, с които ни заливат. БВП е нараснал с 42%, фискалният резерв с над 70%. И това е вярно. Това обаче, което ни спестяват, е, че нетният ни консолидиран дълг е нарастнал с 383%. Предлагам на всеки да изчисли кога ще настигнем европейците? Точно след 90 години и то, ако Европа магически спре да се развива. Ако Европа продължи с темповете си на растеж – около 1%, ще са ни нужни 233 години, за да настигнем другите страни в ЕС. Това е животът на една костенурка. А нашият живот, животът на нашите деца заслужава повече. Това може да стане с радикални действия в икономиката – индустриализация и българско производство.
  • Намаляване на административната тежест за фирмите и гражданите е мярка, която най-често присъства в предизборните програми за предстоящите избори. Какви са вашите антикорупционни предложения?
  • Факт е, че борбата с корупцията е приоритет на всички партии, включително и на нашите основни опоненти от ГЕРБ. Но аз питам г-н Цветанов, защо не го направихте досега? Корупцията се бори не с думи и със създаването на купища комисии, а с конкретни законодателни стъпки. По отношение на административната тежест например ние предлагаме мярка, която може законодателно да се реализира много бързо – електронно полученият документ да бъде равносилен на еквивалента му на хартия за всички държавни и общински институции.

За да имаме успех в борбата с корупцията обаче, трябва да има реална реформа в съдебната система. Сега честният човек, потърпевшият си търси правата с години, а понякога с десетилетия. Това не е нито бързо, нито справедливо производство. За мен съдебната система трябва да наказва престъпниците, а не да измъчва невинните. Трябва реформа, която да постави нещата по местата им. Следствието и МВР да осигуряват надеждни доказателства, съдът да работи с нормални темпове, а не да се влачат с години хората по съдилища и инстанции. А прокуратурата да служи на интересите на държавата, на всеки гражданин! Политическите връзки, лобита, чадъри – с това трябва да се приключи, ако искаме да говорим за реална съдебна реформа, за борба с корупцията. За реформа, която да вкарва в затвора престъпниците.

Има достатъчно добри примери в Европа как се доказва корупция. Щом преди да влезе във властта човек има сто лева, а като влезе, семейството му, шуреят, кумът имат не сто, а сто хиляди лева, няма какво да доказваме. Те да доказват пред съда откъде ги имат и как.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!