10 четения

Витамините от групата В може да имат „защитен ефект“ срещу замърсяването

Витамините от групата В може да предпазват от последиците от замърсяването на въздуха, съобщи Би Би Си.
Американски учени установиха в изследване с хора, че високи дози от тези добавки могат „напълно да коригират“ уврежданията, причинени от много фините прахови частици. Учените заявиха, че ефектът е реален, но изтъкнаха малкия мащаб на изследването и някои негови ограничения. Те настояват то да бъде разширено в силно замърсени градове като Пекин или Мексико.
Въздействието на мръсния въздух върху здравето притеснява все повече хората по цял свят. Действителният механизъм на това как мръсниятвъздух разболява хората обаче все още не е известен.
Според Световната здравна организация над 90 процента от населението на земята живее в райони със замърсяване на въздуха над безопасните граници. Един от най-опасните замърсители са много фините прахови частици, обозначавани с PM2.5, които са с диаметър под 2,5 микрометра. Те се образуват от дизеловото гориво, печките на дърва и химически реакции между замърсяващи газове. Опасни са, защото могат да навлязат дълбоко в белите дробове и да причинят здравословни проблеми на млади и стари.
Учените отдавна предполагат, че много фините прахови частици причиняват епигенетични промени в клетките, т. е. промени в това как се използват ДНК инструкциите. Резултатите от изследването потвърдиха, че замърсяването на въздуха променя гените в имунната система на епигенетично ниво. Тестовете дали тези промени могат да бъдат смекчени с добавка, състояща се от 2,5 мг фолиева киселина, 50 мг вит. В6 и 1 мг вит. В12, дадоха насърчаващи резултати. След четири седмици витамините ограничили ефекта на много фините прахови частици с от 28 до 76 процента в 10 генни локации.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!