19 четения

Газова централа вместо АЕЦ „Белене” предлагат от „Нова република“

Мартин Димитров, водачът в областта Иван Иванов и кандидати от листата на среща в Свищов

В СЛЕДВАЩИЯ МАНДАТ ПОЕМАМ АНГАЖИМЕНТ ДА РАБОТЯ ЗА ТРИТЕ УНИВЕРСИТЕТА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ, които са лицето и духът на региона и от които в голяма степен зависят икономическият и социалният просперитет на Централна Северна България.

Това каза на среща в Свищов водачът на листата на „Нова република” Иван Иванов на среща с граждани. Заедно с него бяха Мартин Димитров, както и кандидатите от Великотърновска област Цветан Цветанов, Йордан Байчев, Людмила Илиева и Елена Чамуркова. На въпросите на своите съграждани отговаря и младият местен предприемач Радослав Иванов, който е под номер 11 в листата на републиканците.

По думите на водача Иван Иванов орязаният държавен прием за Стопанската академия в града е удар по сърцето и духа на Свищов, а чрез нея на дребния и средния бизнес. Той бе категоричен, че в области като образованието и здравеопазването не бива да се прилага изцяло пазарният подход, защото преди всичко това са социални сфери. Мартин Димитров добави, че служебният министър на образованието е допуснал грешка с квотите за прием и увери свищовлии, че в лицето на „Нова република“ те имат безкомпромисен защитник на висшето учебно заведение.

Водачът на листата и досегашен зам.-председател на парламента подчерта, че и занапред ще работи по важните теми за региона. Това са икономиката и културата, инфраструктурата и възможността да се използва пълноценно естествената „плавателна магистрала”, каквато е река Дунав.

Винаги съм искал обединение на десницата в България, но не и това да се подчиняваме на други партии. Затова се разделихме с „Реформаторския блок“, който загуби своята идентичност и самостоятелност. Ние изградихме „Нова република“ като смислена алтернатива”, подчерта Мартин Димитров и допълни, че социолозите отчитат нарастваща подкрепа за дясната коалиция.

Икономиката тук очевидно не се развива. В България има голяма диспропорционалност. Северът има нужда от инвестиции, а ние имаме стратегия за Северозапада, която касае и Свищов, така че тук да дойдат инвестиции, за което е много важно изграждането на АМ „Хемус”, касае данъци и инфраструктура. Имаме и решение какво да се направи на площадката „Белене”, така че да има заетост, но без корупция. Предлагаме там да се изгради газова централа, което ще донесе положителен ефект за региона”, посочи Мартин Димитров. Той подчерта, че следващото правителство трябва да поиска ЕК да договаря обща цена за газа в Евросъюза и при такъв подход изграждането на централа в Белене ще е умно решение.

Кандидатите от „Нова република“ подчертаха колко е важно да се направи реформа в съдебната система по румънски модел и да има зам. главен прокурор, който да отговаря за корупцията по високите етажи на властта. Такава реформа е задължителна, защото тя не е просто справедливост, а инвестиция, тъй като съдът ще гарантира изпълнението на договорите и собствеността на инвеститорите.

Хората ни питат и за пенсиите. Тук решението е първо да намалеят кражбите, а това ще даде тласък на икономиката. Защо балтийските държави могат да въведат електронно правителство още през 1994 г. и да запазят ниски цени на данъците, а ние да не можем”, попита Мартин Димитров. А водачът Иван Иванов подчерта, че „Нова република“ има и много силна програма за децентрализация, тъй като се планира 50% от данък общ доход и от корпоративни налози да остават в общините, където са изработени. Предлага се диференциран ДДС за храни, лекарства и книги от 9%, което ще даде бърз ефект, защото храните и медикаментите са половината от бюджета на хората.

Кандидатът за народен представител Радослав Иванов, който е от Свищов, подчерта, че най-много е впечатлен от програмата за електронно правителство в програмата на „Нова република“. Това е много важно за фирмите, но и за гражданите, които трябва да имат лесен и прозрачен достъп до услугите. Това ще намали корупцията, както и премахването на „данък уикенд” за средния и дребния бизнес, посочи младият човек. Друг акцент той постави върху нуждата от адекватна инфраструктура, тъй като, по думите му, път до Свищов на практика почти няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!