3 четения

Музеят представя изложбата „Луксът на XIX век”

От 21 март 2017 г. Регионален исторически музей-Велико Търново, музеите от Бургас и Русе и Художествена галерия „Борис Денев“ ще представят в старата столица изложбата „Луксът на XIX век“. Експозицията в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще покаже как са изглеждали  домовете на заможните българи през XIX и началото на XX век.  Това е периодът на „алафрангата“, когато нашите предци са започнали да се увличат по европейската мода в облекло, външен вид и бит.
В изложбата са включени ценни образци на европейското приложно изкуство – нacтoлни чacoвници, cвeщници, подноси, cepвизи, oглeдaлa, кyтии зa бижyтa, cтатуетки oт бpoнз и пopцeлaн, картини и други изящни предмети. Тези предмети представят промените във вещният свят на градското население. Влиянието на европейските модни тенденции през XIX век поражда в страните от Западна и Централна Европа масово производство на декоративни елементи за бита и украсата на вътрешното пространство – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури. Разширяващият се спектър от вкусове и качества предизвиква използването на различни материали. За статуетки и метални съдове се използват различни метални сплави, заместващи среброто и бронза, което прави не само интериорния лукс, а и изкуството като цяло по-достъпни за широки кръгове граждани.
„Луксът на XIX век” включва основната част от експозицията „Дарени и спасени съкровища” на Регионален исторически музей – Бургас. Много от часовниците, сервизите, картините, огледалата, кутиите за бижута, скулптурите от бронз и порцелан в колекцията са задържани и конфискувани от митницата в Бургас, при два различни опита за нелегален трафик на културни ценности през територията на България.
„Френската колекция”, постъпила в музея през 1996 г., включва 13 настолни часовници, 32 вази, 11 свещници, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. Предметите са от епохта на романтизма от края на XVIII и XIX век.
През 1998 г. е задържана на митницата и постъпва в бургаския музей т.нар. „румънска колекция” от предмети на декоративното и приложно изкуство. Тя съдържа картини, огледала, сервизи, произведени в ателиета на Австро-Унгарската империя и Италия, които са част от интериора на европейските домове от началото на ХХ век.
В експозицията са включени и предмети с висока художествена стойност от колекциите на русенския и великотърновския музей.
Изложбата „Луксът на XIX век” ще бъде открита на 21 март 2017 г.,(вторник), от 17,30 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!