114 четения

Проф. д-р Любомира Попова, кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ: „За мен образованието е мисия и на него съм посветила целия си професионален път”

ЦЕЛИЯТ ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЪТ НА ПРОФ. ЛЮБОМИРА ПОПОВА Е СВЪРЗАН С ОБРАЗОВАНИЕТО. С проблемите и каузите в тази сфера тя тръгва и към Народното събрание като част от листата на ГЕРБ, в която е втора. Била е два мандата зам.областен управител, преподавател е във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и е член на съюза на учените в България. „За мен образованието е мисия и ще вложа целия си професионален опит и усилия за утвърждаване на Велико Търново като привлекателен образователен център. Родена съм в този град, тук получих образованието си, тук създадох семейство и отгледах своите деца. Предизвикателството да съм част от екипа на ГЕРБ за мен е продължение на пътя, който съм извървяла през годините като учител, университетски преподавател, председател на общинската комисия по образование, заместник областен управител два мандата и председател на Областната комисия по образование и наука”, казва за себе си проф. Попова и допълва, че много обича работата си на университетски преподавател, защото така може да подготвя бъдещи учители във Великотърновския университет. При срещите си със студенти, учители и колеги, тя самата непрекъснато се учи. „Всеки човек е като една библиотека, от която можеш да научиш и вземеш най-доброто. Студентите ми ме мотивират, те са коректив и обратната ми връзка с реалността. Все още успявам да бъда освен преподавател и приятел с тях, те поддържат духа ми млад”, допълва проф. Попова.

В последните няколко години тя е подготвила редица квалификационни курсове за учители по актуални и наболели образователни проблеми, свързани с приложението на портфолиото в училище, справянето със синдрома „Бърнаут”, развитие на мотивация за учене и др. „Не съм водила статистика, но няма да е пресилено да кажа, че през целия си професионален път съм преподавала на стотици ученици, студенти и учители не само от нашия град, а от цялата страна. И до днес много от тях ме търсят извън залата, което за мен е истинска радост, защото да видя, че мой студент или ученик се е реализирал в живота, е най-голямата ми награда. Най-върховното чувство е удовлетворението, че трудът ти е бил мъничка част от целия процес на развитието на една завършена и успешна личност”, усмихва се втората в листата на ГЕРБ за народни представители.

ПРОФ. ПОПОВА СЕ ЗАНИМАВА С ПОЛИТИКА ОТ 10 Г. И ЧЛЕНУВА В ГЕРБ ОТ САМОТО СЪЗДАВАНЕ НА ПАРТИЯТА. Промените в ранните години на прехода са съпътствали младостта ѝ и тя признава, че никога няма да забрави трудностите и битовите проблеми през Жан-Виденовата зима, когато децата й са били съвсем малки. Може би заради тези спомени, а и заради промените, на които сега е свидетел, проф. Попова е убедена, че ГЕРБ има достатъчно сили и политическа воля да довърши промените в образованието. „Прие се законът за предучилищното и училищното образование, увеличиха се заплатите на учителите. Това, че образованието е национален приоритет за ГЕРБ, ме прави горда. Няма как да вървим напред без образовани и ерудирани млади хора. И понеже моят професионален път е свързан първо със средното образование, после с висшето, се ангажирам да работя на първо място българските деца и младежи да са високообразовани”, категорична е проф. Попова.

Промяната в системата на делегираните бюджети е една от каузите, с която тя категорично се е ангажирала. Убедена е, че това ще внесе спокойствие в системата, защото учителите ще знаят, че правителството няма намерение да закрива малки училища и детски градини и това ще им даде сигурност и мотивация на работещите там. „Зная, че учителите искат промяна на държавните образователни стандарти. Безспорно, наложително е да наблегнем на здравното и гражданското образование. Децата ни трябва да растат здрави, затова съм категорична, че спортната база в училищата трябва да остане приоритет за ГЕРБ. Тъй като преподавам гражданско образование в университета, наблюдавам как младите хора навлизат в живота. Ако искаме да имаме достойни и честни граждани на България, трябва да ги подготвим за това, трябва младите хора да познават не само правата си, но и задълженията си като граждани на тази държава, функционирането на държавата, институциите в нея”, признава проф. Попова.

След това отново се връща към висшето образование, където според нея е наложително да бъде приет нов закон. Той трябва да продължи започнатото в средното образование. Подкрепата на младите учени трябва да бъде акцент, справедливото заплащане на университетските преподаватели също. Наложителна е промяната в начина на обучение и прием, в специалностите, уточняването на единни критерии за университетите. „Много говорим напоследък, че е нужно да се съобрази приемът с потребностите на пазара на труда и това не е случайно. Липсват кадри в много професионални направления. Но не бива да забравяме по-малко предпочитаните днес специалности като „Българска филология и история“, които обаче гарантират съхраняването на нашата идентичност. Ако постигнем това, ще имаме така нужния ни баланс в специалностите”, убедена е проф. Попова, която вярва и в това, че висшите училища в страната могат да станат още по-гъвкави, което ще позволи на повече работещи българи успоредно да завършват образованието си.

КОГАТО НЕ Е В УНИВЕРСИТЕТА И НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ПОЛИТИКА, ПРОФ. ПОПОВА ОБИЧА ДА БЪДЕ СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ. Синът й е завършил висше образование в Холандия, но е избрал да се върне у дома. Дъщеря й е студентка, изучава право и е мотивирана да бъде достоен наследник на баща си като юрист. „Близките ми винаги са ме подкрепяли, правят го и по време на тази кампания. Заедно сме през почивните дни и празниците, обичаме да си ходим на село”, усмихва се проф. Попова, която предпочита спокойствието сред природата, пред шума на големия град.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *