Новини

Рекордно нашествие на трабанти на феста в старата столица

Руснак пътува 4 хил. км, за да дойде на проявата във Велико Търново, 70-годишна кранистка от Караисен показа кола, кръстена на нейно име

РУСНАК ПЪТУВА НАД 4 ХИЛ. КМ, ЗА ДА УЧАСТВА В ОСМОТО ИЗДАНИЕ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ НА БАЛКАНИТЕ ТРАБАНТ ФЕСТ, КОЙТО СЕ ПРОВЕЖДА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ТАЗИ ГОДИНА РЕГИСТРИРА РЕКОРДНО ПОСЕЩЕНИЕ. Сергей Надеев, който е от руския град Толиати, където се прави прочутата лада, решил да уважи проявата, тъй като е голям почитател на германската марка. Германецът Томаш от Ерфурт пък е друг пътешественик с трабант, който бе дошъл специално за проявата в болярския град, която постепенно набира международна известност. Повече от 100 машини от емблематичната марка на автоиндустрията на бившата ГДР от цяла България и съседна Румъния, както и фенове на култовото соцвозило от няколко европейски държави се включиха в дефилето по улиците на старата българска столица в събота. Всички позираха пред Община Велико Търново, където бе отслужен водосвет и картонените коли и трабантаджиите бяха поръсени за здраве. Автомобилите от ГДР пърпориха в дефиле из старата част на града и край Царевец. Сред колекционерските трабанти се открояваха напълно реставрирани модели от 1964 г., офроуд всъдеходи, лимузина, кабрио. Някои от автомобилите си имаха имена. Марийка например се казва трабантът на Марийка Вачкова от Караисен. TRA (1)70-годишната бивша кранистка е заедно с любимата кола от 31 години. „С трабанта се придвижвам, не съм го сменяла и никъде не ме е оставял. Едно време си го избрах, защото бях по слабичка, мъничка и ми подхождаше физически. Затова го записах на мое име и сега сме две Марийки. Заедно поддържаме младежки дух”, каза възрастната шофьорка.

ТЯ ОБЯСНИ, ЧЕ МОЖЕ САМА ДА СМЕНЯ ГУМИ, СВЕЩИ И БОБИНИ, А МИНАЛАТА ГОДИНА ЛЮБОПИТНИЯТ ТАНДЕМ СПЕЧЕЛИЛ ВТОРО МЯСТО НА СЪСТЕЗАНИЕТО ПО МАЙСТОРСКО ШОФИРАНЕ. „Това е рожба на фамилия „Мерцедес“ и е най-дългата кола, с пушека е поне 20 метра“, шегува се Марийка. Капитана пък е името на офроуд возилото, спечелило награда за най-добър тунинг. Собственикът му Спас Данев е капитан на кораб, но казва, че от три години се занимавал с проекта да превърне картонената кола в 1300-кубиково чудовище, 4 х 4, с 15-цолови гуми, лебедка, има и гребло за сняг за зимата. „Карам и по магистралата, карам и в гората, просто е нещо уникално. Не само е атрактивно, но и върши работа“, обяснява Спас. Лимузината на Пеньо Калъчев пък е сглобена от два трабанта. „Дойде ми идеята, защото бяхме взели от Америка една голяма лимузина и така реших да направя лимузина трабант. Отне ми две години и половина, но сега непрекъснато ме търсят за сватби и балове. На сватба в Гълъбово я бяха украсили като розов бонбон“, обяснява трабантаджията от Раднево. На събора имаше и баркас – специално оборудвана „спешна помощ“ за трабантчета. Състезания по майсторско шофиране и две нови дисциплини – бутане на трабантче отборно и търкаляне на гума през препятствия, предстоят за колекционери и фенове. Притежателите на трабанти изтъкнаха изключително лесната поддръжка на автомобилите им, които не се нуждаят нито от смяна на масло, нито от скъпи части. Според тях трабантите са и едни от най-надеждните машини, продавани у нас, и дизайнът им е наслада за окото и в 21-ви век.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

One thought on “Рекордно нашествие на трабанти на феста в старата столица

  • Най голямата глупост на Балканите ! Знаете ли като минат тия двадесет ли колкоса там ”коли” как тровят въздуха, не може да се диша. Те са без катализатори, не до изгарят и въобще не може да се диша! Трябва да се ЗАБРАНИ ! това нещо. Има и Закон! Някои искат да ни върнат 100 години назад.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *