22 четения

Ягодите и спанакът съдържат най-много пестициди, а царевицата и авокадото – най-малко

Работната група по околната среда към американското министерство на земеделието анализира 48 плодове и зеленчуци, отглеждани с обичайни практики, и установи, че ягодите и спанакът съдържат най-много пестициди, а царевицата и авокадото – най-малко, съобщи „Медикъл дейли“.
Въпреки старателното измиване и дори белене на повече от 36 000 проби, в храните останали общо 178 пестицида. „Мръсната десетка“ – с най-високо ниво химикали, се състои от ягодите, спанака, нектарините, ябълките, прасковите, целината, гроздето, крушите, черешите, доматите, камбите и картофите. Всички те дали положителна реакция за редица различни пестициди и имали по-висока концентрация на синтетични химикали от останалата продукция.
Ягодите съдържали най-малко 20 пестицида.
Храните с най-малко пестициди са царевицата, авокадото, ананасът, зелето, кромидът, замразения грах, папаята, аспержите, мангото, патладжаните пъпешите „Медна роса“, кивито, оранжевият пъпеш (Канталуп), карфиолът и грейпфрутът.
Само 1 процента от пробите сладка царевица и авокадо са имали доловими нива пестициди.
Неправителствената организация Съюз за храните и земеделието, която представлява производителите на плодове и зеленчуци, каза, че потребителите на трябва да се безпокоят от резултатите, защото Работната група по околната среда не е използвала научен подход. Най-важното според производителите е селскостопанската продукция да не се замърсява, плодовете и зеленчуците да се мият старателно, да се съхраняват на студено и отделно от сурово месо, пилета и морска храна.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *