104 четения

Иван Бочев подреди изложба за 70-ата си годишнина

70-ГОДИШНИНАТА СИ ОТБЕЛЯЗА С ГОЛЯМА ИЗЛОЖБА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ХУДОЖНИКЪТ ИВАН БОЧЕВ. Той напълни със своите картини няколко зали в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” и събра десетки приятели и почитатели на изкуството си.

„Не знам как отлетяха годините. Особено последните 10. Бях на 60, днес вече съм на 70 и светът сякаш е по-различен. Аз също съм различен – по-бавен, не бързам за никъде, но пък с каквото се захвана, се получава чудесно. За рисуването говоря, но може и да е от мъдростта, която съм натрупал”, казва проф. Иван Бочев, който продължава да преподава във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Иван Бочев е възпитаник на великотърновския факултет по изобразително изкуство. Първо искал да учи архитектура в София, но три години не успявал да влезе в академията. На четвъртата година кандидатствал във ВТУ. Насочил се към графиката, защото точно този жанр в онези години не бил нито на почит, нито пък бил модерен, а младият художник искал да бъде различен от всички свои колеги, които залитали към живописта.

Когато завършил, станал преподавател по рисунка и така заобичал още един жанр в изобразителното изкуство.

През годините като художник Иван Бочев е сътрудничил на в. „Борба”, издателство „Слово” и сп. „Пламък”. „Тръгнал съм от „Борба“, затова ми е много скъп този вестник. Когато излизаше литературното приложение „Светлик“, беше светъл период и за мен – толкова рисунки на поети и прозаици съм направил“, казва Иван Бочев, който е оформител на прочутите преди години розови романи на „Слово“. Правил е рисунки по произведения на Асен Разцветников, Камен Зидаров, Русалиев, всичките поети от родното му Драганово, чиито стихове са събрани в сборник, дело на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ в старата столица. Книгата се появи на пазара в чест на 70-ия рожден ден на илюстратора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!