11 четения

Извънредна сесия на търновския парламент приключи за 5 минути

Заместник-кметът проф. д-р Георги Камарашев ще представлява интересите на община Велико Търново на предстоящото общо събрание на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Предложението бе прието по време на вчерашната извънредна сесия на местния парламент, която продължи около 5 минути. Съветниците приеха единодушно дневния ред, с което сесията приключи. На нея стана ясно, че учредяването на безвъзмездно право на строеж в полза на държавата за изграждане на новата сграда на Спешна помощ в двора на търновската болница ще бъде в размер на 1250 кв. м площ, а не както е заложено в дневния ред на общото събрание, 28 662 кв. м. Огромната разлика според местните парламентаристи е техническа грешка и затова по време на събранието на акционерите на МОБАЛ, което ще се проведе на 27 март, представителят на общината ще настоява да се направи корекция. Ако това не бъде направено и остане 28 662 кв. м, общината няма да подкрепи искането и ще гласува против.

Изграждането на новата сграда на Спешна помощ се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 и предвижда изграждане на корпус с площ от 750 кв. м и навес за линейките. На събранието на акционерите се предвижда да бъдат разгледани общо шест точки.

Една от тях е промяна в състава на Съвета на директорите, определяне на мандата на новоизбрания съвет и определяне размера на тяхното възнаграждение. Както „Борба” писа, на 27 март се очаква да бъдат сменени двама от членовете – д-р Валентина Генова, председател на борда, и д-р Сибила Маринова, заместник-председател. На тяхно място влизат д-р Даниел Илиев, настоящ медицински директор на МОБАЛ, и юристът Лилия Вълчева от София, която ще представлява държавата. Д-р Стефан Филев остава като изпълнителен директор на лечебното заведение.

В момента държавата притежава 51% от акциите, а останалите са разпределени между десетте общини в областта. Най-голям дял има община Велико Търново – 14,65%.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!