12 четения

Издирват децата без ваксина за морбили

Личните лекари спешно трябва да проверят имунизационния статус на своите пациенти заради бума на морбили в съседна Румъния. Проверката обхваща всички деца на възраст от 13 месеца до 18 години за това дали са ваксинирани срещу морбили. Разпореждането е на Министерство на здравеопазването, тъй като вече има има регистриран случай и у нас. В Пловдив 2-годишно дете е болно от т.нар. дребна шарка. Затова всички деца, които които имат пропуск в имунизационния статус, ще бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Дребната шарка – морбили, е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система. Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, появява се груба, неповлияваща се на обичайното лечение кашлица. Постепенно температурата достига до 38,5 – 39 градуса, децата стават апатични, плачливи, губят апетит. На 2-3 ден по лигавицата на небцето, сливиците и фаринкса се появява характерен обрив. Поради токсични увреждания и съдови разстройства на централната нервна система може да се наблюдава картината на енцефалопатия. Дребната шарка при имунизираните деца протича подобно на болестта у неимунизираните, но усложненията са по-редки.

Предаването на инфекцията става по въздушно-капков път, предупреждават от здравната инспекция. Основното средство за профилактика и борба с дребната шарка е ваксината. Съгласно имунизационния календар у нас ваксината се прилага на 13-месечна възраст и реимунизация се прави на 12 години.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!