36 четения

Кметът Даниел Панов посрещна делегация от Азербайджан

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ ПОСРЕЩНА ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ АЗЕРБАЙДЖАН, ВОДЕНА ОТ НЕЙНО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО НАРГИЗ ГУРБАНОВА, извънреден и пълномощен посланик на Азербайджан в България. В делегацията бяха още ректорът на Славянския университет в Баку проф. Нурлана Алиева и двамата проректори проф. Рафик Новрузов и доц. Ханъм Султанова, които вчера имаха среща и с ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Представителите на един от най-големите университети в Южен Кавказ със 70-годишна история с гордост споделиха, че българският център в техния университет е най-големият и посещаван сред 11-те чуждестранни центъра в университета в Баку. В него над 50 души се обучават на български език, култура и традиции. Ежегодно се отбелязват по достойнство всички най-значими български празници.

Даниел Панов изрази своето задоволство от успешното развитие на контактите между двете страни. Още веднъж той благодари за успешната реализация на проекта за социализация на крепостта Трапезица и изрази увереност, че отношенията между академичните общности ще продължат да се развиват както в областта на образованието и науките, така и в сферата на изкуствата и културата.

Кметът Даниел Панов получи покана да посети Баку и град Нахичеван, с който В. Търново си партнира. Търновската делегация ще бъде гост на тържествата по повод 25-ата годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете страни.

Гостите разгледаха Трапезица, за която миналата година Велико Търново получи 2,5 милиона лева за реставрация, консервация и социализация на музейния резерват. Финансирането беше осигурено лично от първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева. За дарението си тя бе удостоена със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“ и доктор хонорис кауза на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Сн. Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!