66 четения

Милен Маринов от коалиция „АВБ – Движение 21“: „Искам промяна, защото достойнството на хората е подложено на унижение заради ниски доходи“

Милен Маринов е на 41 г., кореняк горнооряховчанин, семеен, с едно дете. Средното си образование е завършил в електротехникума в Горна Оряховица, а висшето – в Стопанската академия в Свищов. Магистър по специалност „Международен бизнес и мениджмънт” и „Финансов ревизор”. Професионалният му опит е над 15 г., основно в банковата сфера, от които 6 г. работи в Централно управление на Пощенска банка, като отговаря за Северна България в едно от направленията. В кариерата му има и престой от близо една година в столицата на Румъния – Букурещ, от времената преди съседите действително да дръпнат по-напред от България и преди Бойко Борисов да дойде на власт. Там пътищата му се пресичат за кратко и с Трайчо Трайков. Въпреки близкото разстояние до Букурещ българският начин на живот му липсва и той предпочита да продължи развитието си в София. Години по-късно решава, че след успешната му кариера може да приложи наученото в столицата и в родното си място. Харесва по-непринудените и близки отношения с приятели и роднини, както и по-малкото стрес, характерни за живота извън София.

Сред нещата, които обича, са природата и футболът, а бриджът му е хоби. Винаги когато има възможност се присъединява за по няколко приятни игри към клуба по бридж в Стражица. Не обича да прави нещата за отбиване на номера. Държи на човешките отношения и достойнството на хората. Всъщност това е и причината да влезе в политиката – счита, че достойнството на хората е подложено на унижение заради ниските доходи и трудното оцеляване. Той иска да промени това.

8 ВЪПРОСА И 8 ОТГОВОРА – КАТО НОМЕРА НА БЮЛЕТИНАТА

1. Какво ви подтикна да се занимавате с политика?

– Интересувам се от политика отдавна и следя процесите в нея. Гласувам от 23 години. За това време видях доста политици, на които хората гласуваха доверие, а те не го оправдаха. В лицето на Татяна Дончева обаче видях последователно поведение през тези години. Разговорите в кръчмите обсъждат политическите проблеми, но не ги решават. Затова реших да направя следващата крачка и да се занимавам с решаването на проблемите, а това става чрез лично участие. Във връзването на свински опашки не се чувствам силен.

2. В този смисъл какво мислите за сигурността в страната – мигрантската криза, битовата престъпност?

– Служителите на МВР трябва да се ползват с абсолютната защита на закона. От друга страна, за нас е важно в МВР да бъдат назначавани компетентни служители, които си разбират от работата. Трябва да се спре с практиката на шуробаджанашки и партийно-клиентелистки принцип да се назначават служители. Затова ние предлагаме също така да има равномерно разпределение на полицейските сили за пълноценно покритие и на отдалечени и слабо населени селища, разширяване и по-стриктно и ясно регламентиране употребата на видеоконтрол.

Относно сигурността на страната и мигрантската заплаха считаме досега водената политика за изключително пасивна и неотговаряща на интереса на България. Затова предлагаме няколко незабавни действия, сред които спешно довършване на защитното съоръжение по българо-турската граница на приемлива цена.

3. Какво предлага коалиция „АБВ – Движение 21” на избирателите?

– Няма как човек, впримчен в ежедневното си оцеляване заради ниски доходи, да бъде с високо вдигната глава, да взема самостоятелни решения и да може сам да управлява живота си. Ето защо първата част от нашата програма включва ежегодно повишаване на минималната заплата до 700 лв. за следващия 4-годишен мандат, или с 11% на година. След това начално оттласкване от дъното на мизерията човек би могъл да отдели усилия за нещата, които отличават проспериращите нации – образование, грижа за здравето и развитие на духа чрез културата.

4. А какви са идеите ви в сферата на образованието, здравеопазването и културата?

– Образованието и здравеопазването са базисни, основополагащи неща за съществуването и развитието на българската нация. По отношение на образованието наред с увеличение на заплатите на учителите ние считаме, че е крайно време да се въведе изучаване на материала по всеки предмет само по един одобрен учебник. А по отношение на миналото е абсолютно необходимо да се спре пренаписването на историята по конюнктурни причини. Не споделяме политиката на ръководене на здравния сектор на пазарен принцип. Смятаме, че търговците следва да са вън от храма на здравеопазването, тъй като здравето не е стока. Предлагаме болниците да бъдат преобразувани от търговски дружества в специална категория юридически лица – лечебни заведения, както и продължаване на забраната за приватизацията на структуроопределящи болници. Ангажиментът на нашата коалиция „АБВ – Движение 21“ към културата беше заявен и през миналата седмица, когато във Велико Търново като част от предизборната ни кампания гостува спектакълът „Големанов”, изигран блестящо от великолепния актьорски състав на „Сълза и смях”.

5. Демографската криза влиза ли сред приоритетите на коалицията?

– Ние предлагаме следните мерки за подпомагане на родителите: безплатни ясли и детски градини за всички деца, безплатни лекарства за деца до 7 г., въвеждане на по-ниски ДДС ставки за учебни помагала, бебешки храни и други детски продукти. По отношение на майчинството – изплащане на пълния размер на майчинските плащания за жените, които се връщат на работа по всяко време – от първата до края на втората година. За втората година от майчинството жените да получават месечно поне минималната работна заплата. Друга социална група, пострадала най-много от т. нар. „преход”, е тази на пенсионерите – хората, които са дали най-много в близкото минало на страната, включително доброволен труд, и които са най-неблагодарно третирани от същата държава. Някои от мерките, които предлагаме, са следните – осигуряване на безплатно лечение на пенсионерите над 65 год. възраст за едно основно заболяване; преизчисляване на всички пенсии за стаж и възраст към осъвременен осигурителен доход (към 2016 г.); увеличаване на коефициента за година стаж на новоотпуснатите пенсии до 1.3.

6. Корупцията е в основата на усещането за липса на справедливост в обществото…

– За корупцията може да се говори много, но тук ще изтъкна само 2 факта – от началото на 2014-а до края на 2016-а броят на лицензионните и разрешителните режими се покачва от 1200 на 2500, през 2011 г. Бойко Борисов каза: „Договорил съм „за без пари“ да внедря у нас естонския модел на електронно правителство – който се съпротивлява на електронизацията, веднага ще си замине”. Ние искаме да се намали броят на лицензионните режими и да се въведе електронно правителство до 1 година по естонския модел.

7. А има ли съществени изменения, които да предложите за бизнеса?

– Вдигане на прага за регистрация на фирмите по ДДС от 50 000 на 100 000 лв., недопускане на фирми, регистрирани в офшорни зони, да участват в конкурси за обществени поръчки и получаване на концесии. Основаване на инвестиционен фонд с капитал от 1 млрд. лв. с възможност за привличане на още 500 млн. лв. от частния сектор, който да инвестира в иновации и високотехнологични експортни производства. Администриране на обществените поръчки на стойност над 100 хил. лв. Тази мярка също ще ограничи корупционните практики, които към момента избуяват върху тази хранителна среда.

8. Каква е вашата прогноза за представянето на коалицията в тези избори и къде виждате силните си страни?

– Мисля, че социологическите агенции взеха да стават малко по-смели в отчитането на резултатите и последните 2 проучвания – на АФИС и Института за модерна политика, отчитат, макар и крехко, прескачане от нашата коалиция на прага за влизане в следващия парламент. Потенциалът ни обаче е по-голям и се надявам при мобилизация на колебаещите се, че можем да надхвърлим и 5% и дори да доближим 6%. Каква е цената на 1 глас мога да припомня чрез случай от местните избори през 2015-а, когато на „Движение 21“ не достигна 1 глас за вкарване на общински съветник в Горна Оряховица. Какво наблюдаваме в листите на другите партии за нашия избирателен район?

В доскоро управлявалата партия първото място е заето от кандидат от София. Ако се вгледаме в листата на другата лява партия, то ще видим, че освен че първото място също е заето от кандидат от София, то челото й е окупирано от хора с бизнес, които всъщност представляват профил на класически десен кандидат. Как тогава хората с леви разбирания могат да бъдат сигурни, че интересите им ще бъдат защитени, ако излъчат тези кандидати? В листата на актуален популист пък присъства цяла фамилия от Троян (?!), на което ние обикновено му казваме шуробаджанащина и липса на квалифицирани кадри. Всичко това говори, че областта ще бъде слабо представена чрез свои местни представители в следващия парламент.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!