3 четения

Мирослав Евтимов, политолог: „Подкрепата за „Нова република“ расте, тя ще е автентичната десница в следващия парламент“

В ГОРЕЩАТА ФАЗА НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ПОДКРЕПАТА ЗА „НОВА РЕПУБЛИКА“ НАРАСТВА, НО ТЯ Е НАПЪЛНО ЛОГИЧНА И ОБЯСНИМА. Този формат ще присъства в следващото Народно събрание, защото съумя да запази и разгърне профила си на автентична десница. Посланията на „Нова република“ са много близки до тези на Европейската народна партия, на европейските национални десници, които имат постоянство в своята политика и са носител на християндемократическите ценности. Посланията на „Нова република“ са насочени към десните хора в България, но и не само. Те са послания към хората на средния и малкия бизнес, лекарите, учителите, интелигенцията, младите хора, откъдето е скритият вот за този формат и съответно увеличаващата се ежедневно подкрепа. „Нова република“ е припозната от хора, които искат да живеят в законова държава, където се спазват човешките права, където няма рекет върху бизнеса и която има своето достойно място в европейското семейство.

Социологията отчита и друго – коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ губи подкрепа и това също има своята логика. Защото ДСБ, които са в основата на „Нова република“, напуснаха „Реформаторския блок“, когато той не само не правеше реформи, но и се обезличи, подкрепяйки безпринципно ГЕРБ заради домогването на шепа хора от блока до властта.

Още тогава позицията на ДСБ беше много правилна и затова тя ще бъде оценена от хората. ДСБ излязоха в опозиция на корумпираното управление, а това се определя като политическа сила и политическо мъжество. Затова подкрепата към „Нова република“ и спадът на „Реформаторски блок – Глас народен“ е логичен и очакван процес. И още нещо много важно – форматът „Нова република“ независимо от процентите, които ще събере в тази кампания, е траен и дългосрочен. Той е ориентиран към създаването на истинска християндемокрация в България. Това е дългосрочна стратегия, която далеч не се изчерпва с живота на следващия парламент, който вероятно ще бъде много кратък. Впрочем преобразувания има и в лявото пространство, но там те са малко по-бавни.

А когато говорим за десницата, трябва да направим разграничителна линия. ПП ГЕРБ не е типичният десен формат. Преди години тази партия успя да се намести в дясната ниша малко изкуствено, но тя е всеяден политически продукт. За нея гласуват предимно хора с леви убеждения, които, виждайки слабо „Позитано“, се заглеждат кой повече им прилича на автентичен комунист – Бойко Бирисов ли, Волен Сидеров ли, Валери Симеонов ли. В десницата има силни лидери, но не и лидерски партии. Така е и в Европа, така е и в българската политическа история. А ГЕРБ е типична лидерска партия.

Един коментар за “Мирослав Евтимов, политолог: „Подкрепата за „Нова република“ расте, тя ще е автентичната десница в следващия парламент“

  • 21.03.2017 в 13:40
    Permalink

    Уважаваният политолог не беше ли член на движение, стоящо в ляво от БСП. Сега четем похвално слово за формация, стояща в дясно на дясното.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!