56 четения

Роскосмос набира космонавти за първия полет до Луната

Руското космическо ведомство „Роскосмос“ обяви конкурс за руския отряд космонавти за първия полет на новия кораб „Федерация“ до Луната, съобщиха ТАСС и Лента.
„Приближаваме създаването на нов орбитален ресурс – перспективния кораб „Федерация“. Необходимо е да започнем с подготовката на космонавти за него. Конкурсът започва днес и ще продължи до края на годината. Ще изберем от шест до осем човека“, каза на пресконференция в Москва заместник-началникът на държавната корпорация Александър Иванов.
Избраните специалисти първи ще полетят на новия космически кораб „Федерация“ и ще се отправят към Луната.
Конкурсът ще бъде проведен в няколко етапа – селекция по образование и професия, комплекс от медицински прегледи, оценка на психологическото състояние, тестване на физическата подготовка. Приоритет ще имат кандидатите с техническо образование, а също и военни летци.
Руският отряд космонавти се състои от 30 човека, 14 от които нямат опит с летенето в Космоса. Други осем са летели веднъж, четирима – два пъти и двама – три пъти. Космонавтите Фьодор Юрчихин и Генадий Падалка са извършили съответно четири и пет орбитални полета в междупланетното пространство. Генадий Падалка е носител на световния рекорд по престой в космоса с 878 дни. Той е и най-възрастният космонавт от руснаците. Най-младият е Иван Вагнер, роден през 1985 г.
Това ще е 17-ият конкурс за руския отряд космонавти. Предишният беше през 2012 г. Необичайното при него беше, че заявките можеха да подават всички желаещи, а не само военни пилоти и персонал от ракетно-космическата промишленост. Тогава бяха избрани осем човека, от които шестима още са част от отряда.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!