13 четения

„Спортът – инвестиция в бъдещето” е програмата на „Нова република“ за националната система на физическото възпитание и спорт

Водачът на листата Иван Иванов и проф. Вили Лилков представиха на кръгла маса вижданията на партията

НАЦИОНАЛНАТА СИСТЕМА НА ФИЗИЧЕСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТА В МОМЕНТА Е В КОЛАПС, А САМО „НОВА РЕПУБЛИКА“ ИМА ОТДЕЛНА програма за спорт. Това стана ясно на кръгла маса на тема „Спортът – инвестиция в бъдещето. 20 решения и 20 проблема“, която се проведе във Велико Търново. Тя бе по инициатива на водача на републиканците в областта Иван Иванов, на която присъстваха представители на спортните клубове в общината, учители по физическо възпитание и спортни деятели. Специален гост на форума бе проф. Вили Лилков от „Нова република“, който представи програмата. Преди това той я подари на Весела Лечева, както това впрочем е станало още през 2005 г. Още тогава е започнало изработването на тази програма, която в годините е актуализирана.

Според „Нова република“ спортът трябва наред с образованието, културата и науката да стане приоритет, като общините трябва да бъдат поставени в центъра на националната система за физическо възпитание и спорт. Според Вили Лилков и Иван Иванов трябва да има национална програма за популяризиране на спорта, като всяка община трябва да обяви за приоритет не повече от 15 спорта, които са най-социално значимите и за които местната общност да реши къде да се финансира. Освен това от „Нова република“ ще работят за национална програма за изграждане и реконструкция на спортните съоръжения и обекти, както за това да има национален фонд за подкрепа на общините и спортните клубове. Също трябва да има областни съвети за спорта по европейски модел, в които да влизат представители на областните управи, общините, спортните клубове и обществеността, която да контролира разходването на средства. Ìàðòà Ãåîðãèåâà.cdrСпоред Иван Иванов и Вили Лилков трябва към местните администрации да има щатни специалисти и треньори, като тяхната бройка да кореспондира с броя на населението – например на всеки 500 души по 1 треньор, като финансирането да е делегирана държавна дейност. От „Нова република“ предвиждат още промяна Закона за публичните финанси, за да може да има данъчни облекчения за дарителите, базите да се ползват безплатно за приоритетните спортове в съответните общини. Предвижда се и лицензиране на спортните федерации в три категории, а от всички национални хазартни игри да има отчисления и реални пари за спорт.

Законът за спорта трябва да е приоритет за следващото 44-то Народно събрание“, коментира водачът на „Нова република“ Иван Иванов. По думите му нивото на физическа дееспособност на децата ни е рязко занижено, а учениците са толерантни по отношение употребата на алкохол и наркотици. Едва 4% са членовете на спортните клубове, въпреки че те са цели 5135 в страната. Това говори, че системата е раздробена и не функционира пълноценно и не предоставя качествени услуги. От регистрираните пък 4292 души в клубовете едва 1000 души са със средно образование, а част от треньорите са без треньорска или друга спортна квалификация. Това означава, че спортните хора са поставени в много тежка ситуация на пенкилери, много от тях работят на втора работа. Общините трябва да назначават на работа утвърдени специалисти, но за съжаление, в местната власт няма пари за спорт и той изцяло на много места зависи от волята на кмета. Държавата липсва, той като спортното министерство разполага с едва около 80 млн. годишен бюджет, което е крайно недостатъчно. Липсват средства за детските градини, ученическия и студентския спорт, където от 53 висши учебни заведения в едва 18 има лицензирани спортни клубове, което по думите на Иван Иванов е трагедия. Държавата сега инвестира 3,5 пъти повече средства в елитния спорт, отколкото в масовия, а трябва да е обратното, препоръча още водачът на „Нова република“ в областта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!