7 четения

Весела Лечева: „Културата, изкуството и фолклорът на България не са стока за продажба. Те са националното ни богатство“

Съхранили сме се като народ и нация благодарение на българската култура. Тя е тази, в която сме вградили и националния си дух, и българските традиции и обичаи, и духовните си ценности. Чрез българското творчество сме пренасяли за идните поколения нашата идентичност, за да ни има и днес.

Какво правим днес обаче, за да помогнем на българските писатели и поети, артисти и музиканти, танцьори и художници, за да може тяхното изкуство да стигне до публиката? Какво правим за работещите в музеите, галериите, библиотеките и читалищата – местата, в които ние съхраняваме българската духовност и култура? Още в при първото правителство на ГЕРБ парите за българската култура бяха намалени на 0.5% от БВП и там си замръзнаха. Проглушиха ни ушите с успешната си театрална реформа, която уж била върнала публиката в театралните салони. Това превърна артисти и музиканти от творци в продавачи на билети и ги принуди да правят недопустими творчески компромиси, за да „заработят“ мизерната държавна субсидия. Няма никакви облекчения за българските книги, на българското кино се подхвърлят жълти стотинки. Строят се археологически бутафории, а след скъпоструващи ремонти на галерии, музеи и библиотеки мазилките падат, а картини и книги са увредени от протекли току-що „ремонтирани“ тавани. ГЕРБ изхвърли българската култура и изкуства на пазара и който оцелее, оцелее. Това отношение към българската духовност и култура трябва да бъде променено. При това радикално.

Какво предлагаме?

  • Постепенно постигане на 1% от БВП за българската култура.
  • Изработване и приемане от 44-тото Народно събрание на национална стратегия за развитие на българската култура със срок поне от 10 години. В тази стратегия ще бъдат разписани националните ни приоритети за опазване, съхранение и развитие на българските изкуства и култура. Като се започне от средното и висшето образование по изкуствата и се стигне до културните институти с национално, регионално и местно значение
  • Предлагаме и създаване на специализирани фондове: „Подкрепа на дебютни проекти“, “Съвременно българско изкуство“, “Българско културно- историческо наследство“, “Развитие на българското киноизкуство“.
  • Промяна на закона за меценатството, за да може той да стане работещ и българският бизнес да бъде стимулиран да подпомага българската култура.
  • Ще задействаме §32 от закона за хазарта, където парите, предвидени за националния фонд „Култура“, да могат да се ползват за различни културни проекти.
  • Ще възстановим допълнителната годишна субсидия за българските читалища.
  • Държавна подкрепа за развитие на материалната база на културните институти – драматични и музикални театри, библиотеки, музеи, галерии, читалища и др.
  • Подкрепа на младите таланти в изкуствата и културата, на творците и техните обединения за защита на интелектуалната собственост и на авторските права.
  • Увеличаване на финансирането на проектен принцип за развитие на изкустувата по национални и европейски програми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!