10 четения

Доц. Веселин Методиев и проф. Евгений Дайнов подкрепиха идеите за образованието на „Нова република“

Водачът на листата Иван Иванов инициира дискусия с преподаватели във Велико Търново

„ОБРАЗОВАНИЕТО СТАНА НЕ ПРИОРИТЕТ НА ГЕРБ, А НА БОЙКО БОРИСОВ ПРЕДИЗБОРНО. Процентът на културни хора в една нация не може да е сто. В Америка е около 6 – 7 и те дърпат нацията. Не можем да постигнем сто процента, защото такава цел може да си постави само тоталитарна държава. Не е редно да се натоварва училищната система с това да се отглеждат децата по съветски образец в комунистически дух. Ние в съвременна България сменихме комунистическия модел, като въведохме гражданското образование, но НДСВ и правителстото на Сакскобургготски го отмени, без да даде ясен отговор защо.“

Това каза на кръгла маса във Велико Търново някогашният министър на образованието, избиран два пъти за народен представител от региона, доц. Веселин Методиев. Той заедно с колегата си от Нов български университет проф. Евгений Дайнов участваха във форум за науката и образованието, организиран от водача на „Нова република“ и доскорошен зам.-председател на парламента Иван Иванов.

Доц. Веселин Методиев бе посрещнат с бурни овации, а участниците във форума го определиха като най-успешния министър на образованието след демократичните промени. Пред аудиторията той подкрепи програмата на „Нова република“ и разказа, че през 1997 г. заради съпротивата на БСП не е било възможно изучаването на религиозното образование в средните училища. По думите му, сегашният закон не е добър и е резулат от амбициите на Даниел Вълчев, който е юрист, а не част от образователната система.

„Най-лошото е да се вайкаме вкупом всички! Преди Балканските войни българите сме били едва 4 мил. души, имало е 300 000 бежанци, но сме намерили сили да се справим с проблемите и дори са ни наричали „балканското чудо“. Качеството не е в количеството, и сега можем да успеем и аз дойдох във Велико Търново, за да ви подкрепя“, каза още Веселин Методиев.

Участниците в дискусията разкритикуваха новия закон за средното образование. По думите на Кремена Енчева, която е избирана три пъти за учител на годината, в първия мандат на ГЕРБ тя е била част от експертна група, подготвяща новия закон.

„Събраха ни в София, в „Шератон“. Луди пари хвърлиха. Аз лично съм автор на три учебни програми – по музика, изобразително изкуство и технология на предприемачеството. Но когато излязоха новите програми, не видях нито дума от това, което записахме“, каза Енчева и допълни, че едно от нещата, които приветства в програмата на „Нова република“, е въвеждане мандатността за училищните директори.

„Поискайте оценка на въздействие на новия закон, който още повече задълбочава неравенството и отваря възможност за корупционни практики. Законът разделя учителското съсловие“, настояха и други участници в дискусията.

Пред тях водачът на „Нова република“ в областта Иван Иванов, който е и университетски преподавател, обяви, че негов основен ангажимент ще е да работи за по-справедлив прием за трите университета в областта. По думите му, те са ощетени от държавната поръчка за сметка на столичните висши учебни заведения. Иванов открои акцентите в програмата. За средното образование това са повишаване средствата поне до 5,6% от БВП срещу сегашните 3,3, както и до 1,5% за наука и научни изследвания. Незабавно вдигане на учителските възнаграждения с 20%, отваряне на образователните стандарти, разработване на ефективен образователен софтуер в подкрепа автономията на училищата и учителите и мн. др. Освен това „Нова република“ настоява за разписване на задължителен образователен минимум, обхващащ до 50% от учебното време, ревизия на учебното съдържание – повече часове за упражнения и по-малко суха теория, както и за това престъпленията на комунизма да бъдат изучавани в часовете по история. В областта на висшето образование републиканците ще работят за промяна модела на финансиране на висшите уилища, така че качеството, а не количеството да е водещо. Въвеждане модела на професионално ръководствво на вузовете чрез управителни органи, ревизия на закона за развитието на академичния състав, поощряване окрупняването на университетите, финансирането на научните изследвания да е държавна политика и т.н. са част от мерките, за които „Нова република“ ще работи, бе категоричен още водачът на листата Иван Иванов.

2 коментара за “Доц. Веселин Методиев и проф. Евгений Дайнов подкрепиха идеите за образованието на „Нова република“

  • 22.03.2017 в 13:44
    Permalink

    Благодарности на Нова репулблика в лицето на г-н Иван Иванов, който успя да събере три светила в българската образователна общественост в лицето на проф. В.Лилков, проф. Евгени Дайнов и доц. В.Методиев от НБУ София, които в продължение на 2 часа запознаха аудиторията с основните положения на образователната и спортната програма на тяхната политическа формация, направиха солидни и задълбочени встъпителни обръщения към присъстващите, поспориха по някои от тежките проблеми на образованието в средните и висшите училища, но най-важното бе, че уважиха всяко едно от мненията на хората,и от позицията на своите дълбоки познания в материята, се опитаха да обобщят най-важните опорни точки за едно бъдещо развитие на културния потенциал на нацията в близките 10-20 години….

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!