50 четения

Климатичните промени влияят върху цъфтежа на водораслите

Водата в Оманския залив позеленява два пъти годишно, когато цъфтежът на водорасли обхваща територия, равняваща се на тази на Мексико, в Арабско море, преди позеленялата вода да се придвижи към Индия, предаде Асошиейтед прес.
Учени, които изследват водорасли, увериха, че микроскопичните организми цъфтят в нови условия, предизвикани от климатични промени, и заемат мястото на зоопланктона в местната хранителна верига, заплашвайки цялата морска система.
„От морето се носи смрад“, заяви изследвалият цъфтежа на водораслите морски биолог Халид ал Хашми от университета „Султан Кабус“ в Оман.
Изобилието от микроскопични организми под морската повърхност в Оманския залив бе невидимо 30 години, но сега формира огромни тъмни петна, които могат да се наблюдават от спътници.
По цялата планета цъфтежът на водораслите съсипва местните екосистеми. Водорасли могат да парализират риби, да задръстят хрилете им и да погълнат достатъчно количество кислород, за да причинят задушаването им. Китове, морски костенурки, делфини и морски крави умряха, след като бяха отровени с токсини от водорасли в Атлантическия и Тихия океан. Въпросните токсини проникнаха в цялата морска хранителна верига и в редки случаи дори причиниха смъртта на хора.
В Големите езера в Северна Америка, Тайланд и на Сейшелските острови водата позеленява в резултат на цъфтежа на водорасли, във Флорида – почервенява, в северната част на Атлантическия океан – побелява, а в залива Пюджит саунд става оранжева.
„НАСА ползва спътници и плаващи роботи, за да следи цъфтежа на водораслите – заяви експертката Пола Бонтемпи от космическото ведомство. – Направените спътникови снимки напомнят картини от Ван Гог.“

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!