10 четения

Малко по-чистият въздух може да спаси 3 милиона живота в Китай

Китай би могъл да избегне 3 милиона случая на преждевременна смърт, ако намали атмосферното си замърсяване до нивата, препоръчани от Световната здравна организация, установи изследване, цитирано от Ройтерс и Франс прес.
Проучването било осъществено от китайски учени, които провели тестове за замърсяването на въздуха в 38 големи града на Китай, чието общо население наброява около 200 милиона жители. Изследванията са били проведени в периода януари 2010-юни 2013 година.
По време на изследвания период дневната концентрация на частици PM10, които се изпускат най-вече от уличното движение, отоплението и земеделието, са достигали средно 92,9 микрограма на кубичен метър въздух в споменатите 38 града. Максимални стойности от 136 микрограма са били измерени в град Урумчи на 300 километра източно от Пекин.
Частиците PM10, чийто диаметър е по-малък от 10 микрона, са особено опасни, тъй като проникват и засядат в дихателните пътища на хората. Изучавайки 350 хиляди смъртни случая в 38-те изследвани града от 2010 до 2013 година екипът на Чжоу Майгън от пекинския Център за контрол на заболяванията е стигнал до следния извод – повишаването на концентрацията на частиците с 10 микрограма на кубичен метър води до увеличаването на смъртните случаи всеки ден с 0, 44 процента.
При по-нататъшен анализ тези числа са дали 3 милиона спасени живота при население от 1,33 милиарда жители на Китай, ако PM частиците PM10 бъдат задържани в безопасни граници.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!