6 четения

Скандал за търговия с изборен вот в Свищов се пази в дълбока тайна

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова: „Работи се по този случай, в интерес на разследването е засега да няма информация!“

ПОРЕДЕН СКАНДАЛ ЗА АЛЪШ-ВЕРИШ С ГЛАСОВЕ В СВИЩОВ се разплита близо от една седмица, но се пази в дълбока тайна от полиция и прокуратура. Още в четвъртък са били арестувани двама свищовлии за търговия с гласове от различни партии. След това в ареста е попаднал трети човек, а вече имало и повдигнати обвинения поне по три досъдебни производства в крайдунавския град, установи наша проверка от различни и независими източници. Понеже от Окръжна прокуратура във Велико Търново отказаха информация, попитахме вчера говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова: „Работи се по този случай, в интерес на разследването е засега да няма информация! Когато колегите са готови, със сигурност ще ви информират“. Г-жа Арнаудова нито потвърди, нито отрече, че досъдебните производства са едно или няколко.

БУДНИ ЖИТЕЛИ НА СВИЩОВ ОБАЧЕ ПОПИТАХА В. „Борба“ защо има толкова много полиция в града и по селата. Оказа се, че вчера сутринта униформени са продължили да извършват обиски в различни имоти, сред които и в общинското дружество „Чистота“, както и по селата. Разследването било започнало по сигнали за предлагане на пари по списъци, които се проверявали. Част от свидетелите били потвърдили и пред разследващите случая, че са им предлагани пари. Кога и как точно е станало това обаче не е ясно, защото преди броени дни на наш въпрос дали има изборни сигнали тази година, от Апелативна прокуратурата казаха, че нямало нито един. Новата свищовска изборна афера била свързана с лица на изборни постове в общината и с лица от същата партия.

„Полицията е извършила разпити в общинското предприятие за чистота, но арестувани няма нито там, нито от моя екип в общината“, бе категоричен вчера кметът на Свищов Генчо Генчев.

МЕСТНАТА ФИРМА „ЧИСТОТА“ ПЪК ОТНОВО Е ОБЕКТ на претърсвания, както преди две – три години при предишни избори. Миналата година кметът на Свищов освободи шефа на чистотата, защото бе подсъдим за търговия с вот. Илдънай Ахмедов и още няколко души са все още подсъдими, защото това дело за изборна търговия още не е приключило, поясни вчера председателката на съда в Свищов Пенка Йорданова, която обаче не знаеше подробности. Ахмедов е бил поканен от кмета Генчев да си подаде оставката и той приел. Тогава активистът от ДПС каза, че сам си тръгнал от дружеството, защото 13 години на тази работа му стигали. Неговото място бе заето от Мехмед Мехмедов. Разплитането на тази схема, която още няма съдебен финал, започна по време на предизборната кампания през септември 2014 г. В Свищов тогава бе проведена акция по сигнал, че се въртят договорки за гласуване, като са обещавани по 30 лв. за подкрепа с бюлетина номер 18 на ДПС. Още тогава се заговори, че на застъпници пък са обещавани суми от 80 до 150 лева. Полицаи тогава разпитвали шефа на общинското предприятие „Чистота“ Илдънай Ахмедов, който бе 12-и в листата на ДПС за Великотърновска област. Претърсвания бяха правени и в дома на председателя на мюсюлманското настоятелство в Свищов Генчо Конов и на сина му Рамафан Аталай.

След няколкомесечно разследване тримата активисти на движението бяха дадени на съд. Магистратите обаче установили, че прокуратурата не посочила начина на извършване на престъплението и казусът бе върнат за доразследване. След това прокуратурата в Свищов „ремонтира” обвинителен акт за изборна търговия и делото явно продължава.

С КОЯ ПАРТИЯ Е СВЪРЗАНО СЕГАШНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ В СВИЩОВ, компетентните органи мълчат. Случайно или не обаче през последните години полиция и прокуратура във Велико Търново най-често се натъкват на сигнали, свързани с крайдунавския град.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!