13 четения

Честит празник!

УВАЖАЕМИ ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ,

Скъпи гости и приятели на старата столица,

За мен е голямо удоволствие и чест да Ви поздравя по случай празника на Велико Търново 22 март!

Днес почитаме благодетелите на старопрестолния град и всички онези хора, чиито дела през вековете са посветени на Търновград и на България.

Историческото ни минало ни дава важни и ценни уроци – да бъдем единни, да обединим действията си в името на Велико Търново и на България. Да следваме примера на онези бележити наши сънародници, за които българщината е възвишен идеал и житейска кауза.

Нима единството не е в основата на успеха и на първите Асеневци през 1185 година? Братята Петър и Асен с подкрепата на болярското войнство, с подкрепата на всички търновци извоюват свободата на Търновград и възстановяват българското царство!

Възходът на българската култура по времето на Иван Асен II, и особено Вторият златен век по времето на цар Иван Александър, също символизират така нужното единство, основано върху огромната роля на културата, просветата, изкуството и християнските ценности за целия народ. А и за целия християнски православен свят, както става ясно от дистанцията на времето.

Нека се гордеем, помним и почитаме стореното от нашите предци за Велико Търново и за България! Нека учим децата си да милеят за прекрасния ни град, да го обичат и да се грижат за него. Само така Велико Търново и България ще пребъдат!

Честит празник!

ВЕНЦИСЛАВ СПИРДОНОВ

Председател на Великотърновския общински съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!