90 четения

Явор Божанков от „БСП за България“: „Моята кауза е децата ни да израснат в уредена България“

Явор Божанков е роден в Горна Оряховица. Юрист, завършил ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България (АРИ). Съосновател и член на сдружение „С вяра в доброто“ – носител на награда „Достойните българи“, присъдена от БНТ, „24 часа“ и „Мтел“; „Бяла лястовица“, връчена от „Господари на ефира“ и „Ряховски камъни“ на Съюза на журналистите в община Горна Оряховица. Юрисконсулт в „Крис-Р“ ЕООД. Женен, с един син.

Четвърти в листата на „БСП за България“ в IV МИР Велико Търново, представител на гражданската квота.

– Г-н Божанков, вие сте млад, заедно със семейството си се занимавате с успешен бизнес. Защо ви е да влизате в политиката?

– В предизборната кампания най-често ми задават този въпрос – „Защо реши да се впуснеш в изборната кампания? Тя е нечестна, политиката е мръсна работа“. И отговорът е много прост – тя е мръсна работа, но когато оставим мръсните хора да я вършат, получаваме лоши резултати. Платон казва „Най-жестокото наказание за тези, които не желаят да се занимават с политика, е да бъдат управлявани от по-неспособни хора“. За свестните хора да влезеш в политиката, е преди всичко необходима тегоба.

Въпреки всички приказки, че политиката чака младите хора с отворени врати, това не е вярно. Много трудно млади хора пробиват. За първи път БСП даде тази възможност, като си промени устава и забрани повече от 12 години някой да бъде на изборна длъжност. Това даде възможност на моето поколение. И аз съм благодарен на БСП в Горна Оряховица за гласуваното доверие. БСП е единствената истинска политическа партия в буквалния смисъл на думата. За разлика от много еднолични проекти или политически еднодневки, които изчезват за няколко мандата.

Моята мотивация е, че сега е последният шанс да променим посоката на развитие. Грешките днес ще се плащат от нашите деца. Цялостният модел, който се обвързва с досегашното управление, е дълбоко порочен и трябва да бъде подменен.

В предизборни кампании слушаме едно и също – често това, което искаме да чуем. Аз съм решил да назовавам нещата с истинските имена. Данните, с които работя като председател на АРИ, са различни от официалната напудрена предизборна риторика.

След 20 години от всеки пет човека трима ще бъдат пенсионери и само двама работещи. Няма да можем да издържаме тези трима пенсионери, а икономиката ни ще бъде в колапс. Нито лекари, нито други специалисти ще можем да покрием.

ГЕРБ ГОВОРЯТ ЗА РЪСТ НА ИКОНОМИКАТА С 3,6%, НО НИ СПЕСТЯВАТ, ЧЕ ИМАМЕ И РЪСТ НА ДЪЛГА 383%

Само миналата година ГЕРБ изтеглиха 16 млрд. дълг.

За 14 години хората в трудоспособна възраст са намалели с 400 хил. души.

При тези темпове на развитие ще са ни нужни 233 години да настигнем европейците като БВП.

– Вие сте на 27 години. Някои хора се съмняват в опита на младите хора да вземат отговорни решениия. Как ще им отговорите?

– Като председател на национално призната работодателска организация представлявам цял сектор от българската икономика. Това е огромно доверие, което се печели много трудно. В това си качество съм се изправял срещу лобистко законодателство, срещу опити да бъдат смазани малките и средните фирми от монополите. Участвах в комисии в Народното събрание. Участвал съм в националните медии. Отстоявал съм каузи. Преди години имаше идея на монополистите в отпадъците да забранят на бедните и бездомни хора да ровят в контейнерите. Имаше предложение да им конфискуват дори количките и отпадъка. Не позволихме това да се случи. Заради апетитите на монополите дори затворихме на 2 пъти държавните граници.

Целият преработващ сектор пострада от затварянето на товарни гари от страна на БДЖ вследствие на умишленото унищожаване на железниците ни. Всеки път съм предлагал работещи решения в полза на железниците и съм алармирал за порочните практики, които наблюдаваме.

С очите си видях как много народни представители се задоволяват с това да бъдат „машинки за гласуване“ и хора, които просто си получават заплатите. Това е отвратително.

Още по време на юридическото ми образование в университета преподавател продаваше изпитите си. Противопоставих се успешно и днес тази практика е преустановена.

Много хора си казват: „Явор няма още 30 години“, но народът е казал „Не питай старо, питай патило“. Постигнал съм достатъчно. Станах родител на 21 години и знам колко е трудно да си млад родител в България. Като родител съм се сблъсквал с проблемите на здравеопазването. Ходим по доктори и виждаме проблемите на паралелната държава. Уж сме осигурени, обаче трябва да си платим. Всяка година разходите за здравеопазване нарастват, а качеството намалява.

Паралелната държава и корупцията водят десетки малки и средни предприятия до фалит

 

78% ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ СА НА ПРАГА НА БЕДНОСТТА, ОГРОМНА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ СА НА КОЛЕНЕ И ПОДЧИНЕНИ НА НЯКОЛКО ЧОВЕКА

 

Тази паралелна държава изсмуква всяка година 10 млрд. от българския народ и всеки месец по 400 лв. на всеки данъкоплатец. Тя праща хиляди млади хора навън.

От родителите си, от баба си и дядо си знам какво е била индустрията, какви цифри е генерирала Великотърновска област. Знам от баба ми какъв е бил процентът на неграмотни ученици, уважението към българския преподавател.

Едно време хората са се обръщали към българския учител с: „Другарко, простете, може ли да говорим?“ – колко силно е било уважението и мястото на българския учител! Всичко това днес е загубено.

Виждам, че България не е справедливата държава, която искаме, и е в наши ръце да я променим.

– Преференциалният вот не създава ли опасност за раздор между кандидатите?

– Преференциалният вот е възможност избирателите да предпочетат определена личност. Това е положително. Кандидатите трябва лично да спечелят доверие. От друга страна, работя и за победа на БСП. Тъй като трябва да сменим порочния модел на управление на ГЕРБ, а това може да се случи само ако опонентите ни претърпят поражение.

ЗА МЕН МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ НЕ САМО ГРАЖДАНИТЕ НА ГОРНА ОРЯХОВИЦА, ОТКЪДЕТО СЪМ РОДОМ, А ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ

което ме задължава да бъдат още по-отговорен в отношението си към политиката.

– Описахте нерадостна картина за България. Какво предлага „БСП за България“ за промяната й?

– Ние имаме решение – нашата платформа, с която ще убедим българските граждани и младите хора, че си заслужава да останем в България. Фокусът на нашата платформа е икономиката, българското производство, трайните работни места и младите хора.

В момента на българските производители често им е по-изгодно да купят вносен продукт и да го продадат с надценка. Българската земя може да изхранва 30 млн. души, а в момента храни няколко фамилии. Във веригите по-голяма част от продуктите са внос. Говори се дори, че в България се внасят продукти второ качество.

Точно затова БСП предвижда мерки в подкрепа на българското производство, мерки относно търговските вериги.

И най-вече да върнем усещането за справедливост, това което също прокуди много български граждани навън. Да върнем усещането за справедливост в България!

Аз лично няма да дам обещания нито за евтин бензин, нито за безплатни лекарства, колкото и примамливо да звучи това. Когато народът ни се подведе по подобни обещания, няма как после да се сърди, че нивото на Народното ни събрание е толкова ниско, а в Европа не ни приемат насериозно с разваления ни английски.

Предлагам вместо това своята честност и младежки хъс.

– Опонентите ви отправят обвинения, че имате личен интерес в депутатската работа?

– Да – личният ми интерес е да не позволя детето ми да израсне в държавата, каквато я описах сега. Интересът ми е нашите населени места да се развиват. Кой друг да има подобен интерес? Народният представител от София ли? Той си живее на жълтите павета, не в нашата област. На него инфраструктурата му е добре, не може да чакаме на него да мисли за нашата жп гара. И

ЕДНА ОТ СЛАБОСТИТЕ НИ Е, ЧЕ ИЗПРАЩАМЕ СЛАБИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В СОФИЯ

А нашите данъци отиват в централния бюджет и там се преразпределят. Къде, как и колко ще бъдат разпределени, зависи от народните представители. С ръка на сърце кажете: знаете ли кои са всички 8 от досегашните народни представители от областта ни? Можете ли да кажете кои са каузите им? Колко пъти взеха отношение по проблемите ни?

Наша отговорност е да изберем хора, които са от нашата област. Когато съм избрал да остана в Горна Оряховица и да отгледам детето си тук, няма как да не съм ангажиран с тези проблеми.

Затова и от първия ден на кампанията ми всеки можеше да се свърже с мен. Лично отговарям на всички въпроси във Фейсбук страницата ми, можете да ме намерите и в предизборния ни щаб. Стотици са вече въпросите, които хората поставиха.

На много хора им тежи, че има цели квартали в България, където хората са на помощи, а карат коли за по 100 000 лева. Много им тежи, че учат децата си да бъдат почтени хора, но на пътя срещат дрогирани шофьори без книжки и инцидентите са ежедневие.

Видях в тази предизборна кампания и лошата й страна – какво означава някой да излива помия и да говори лошо за теб. Вече ми създадоха пет фалшиви профила във Фейсбук, има и фалшиви страници, публикуват колажи с обидни думи. Аз за никого няма да кажа обидна дума. Моята кауза е да покажа друг стил на общуване и да не отвръщам със същото. Срещу злото обаче ще бъда безкомпромисен.

Поколения наред преди нас дадоха живота си, за да можем ние днес да живеем в свободна страна. Сега ние сме на ход и трябва да докажем, че сме достойни за тази чудесна земя.

Аз не мога да го постигна сам. Имам нужда от вашата подкрепа. Имам нужда от глас за номер 10 и номер 4 за преференция за мен – Явор Божанков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *