Бозайниците се смаляват, когато има глобално затопляне

Бозайниците се смаляват, когато има глобално затопляне, установиха американски учени, цитирани от Асошиейтед прес.
Анализирайки фосилизирани зъби от Уайоминг, учени от университета на Ню Хемпшир доказаха, че бозайниците, включително и най-ранните предшественици на приматите, са се смалили поне два пъти през историята на Земята, когато температурите рязко са се покачили. Това може отново да се случи при все по-засилващото се глобално затопляне, но не и с човека.
Когато Земята се е затоплила внезапно преди 54 милиона години, размерът на три различни животински вида значително намалява. Ранен дребен кон става по-малък с 14 процента, като теглото му от 7,7 кг спада на 6,6 кг. Друг бозайник, подобен на лемур, който е най-ранният известен примат, се смалява с 4 процента.
Подобно смаляване на бозайниците е имало и преди 56 милиона години, отново в период на затопляне, когато температурите са се повишили почти с шест градуса Целзий.
Учени и селски стопани отдавна следят животни като кравите, които отслабват и дават по-малко мляко, когато е по-топло. Новото изследване показва, че затоплянето е свързано със смаляване на животни от милиони години.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *