5 четения

Весела Лечева: „Масовият спорт започва от спортните площадки и салони в училищата“

Весела Лечева – водач на листата на коалиция „БСП за България“ в IV МИР Велико Търново се срещна със спортната общественост в родния си град. В оживената дискусия, преминала с голям интерес, бяха засегнати много и различни проблеми. Като най-важни и спешни за решаване се откроиха четири от тях.

Всички участници в срещата се обединиха около мнението, че масовият спорт започва от спортните площадки и салони в училище. „В периода 2005 – 2009 г. в държавната агенция за младежта и спорта изработихме и въведохме държавни стандарти за изграждането и оборудването на училищните спортни площадки и салони. И съвместно с Министерството на образованието и науката осигурихме тяхното финансиране. ГЕРБ не само не продължиха тази политика, но не отпуснаха нито лев, поне за да поддържат това, което ние направихме“, заяви Весела Лечева.

Тsportisti (2)ова беше една крачка в правилната посока по отношение на развитието на масовия спорт по времето, в което вие, г-жо Лечева бяхте председател на Държавната агенция за младежта и спорта, заявиха участници в дискусията и предложиха тази мярка да бъде въведена и на общинско ниво. Всяка община да разработи свои стандарти, които да приеме и спазва, за да може да се разшири достъпността както за масовия, така и за ученическия спорт. И за това общините трябва да предвидят и съответния бюджет.

Особено внимание трябва да се обърне и на програмата „Олимпийска подготовка“. Тя трябва да отговоря на две условия – предвидимост и устойчивост. А нейният финансов хоризонт да е от 2 до 3 олипмийски цикъла. Това ще осигури спокойствие и на елитните състезатели, и на техните треньори, за да могат те да се съсредоточат само и единствено върху подготовката и високите спортни цели, които са си поставили.

Въвеждането и спазването на съвременните методики в тренировъчния процес на спортистите от програмата „Олимпийска подготовка“ също е важно условие за развитието на българския елитен спорт, заключиха участниците в срещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!