6 четения

Весела Лечева: „Ще преизчислим пенсиите, за да намалим разликите между старите и новоотпуснатите пенсии”

Специално обръщение към кандидатите за народни представители от IV МИР Велико Търново връчиха на срещата разговор с листата на коалиция „БСП за България“ с водач Весела Лечева и кандидатите за депутати Мариана Бояджиева, Андрей Картунов и Тошко Тодоров, пенсионерските клубове от старопрестолния град. В това обръщение те призовават своите народни избраници да работят в защита на интересите, правата и достойнството на възрастните хора.

Търсим вашата ангажираност по няколко актуални проблема, първият от които е актуализацията на пенсиите, справедливо и ежегодно преизчисляване на пенсиите по средния осигурителен доход за всички пенсионери, както е в много европейски страни, заявиха представителите на пенсионните клубове.

В приоритетите на следващото Народно събрание най-накрая трябва да влезе и приемането на закон за възрастните хора, който да гарантира изграждането на предпоставки за достоен живот и активно стареене на възрастните хора в България.

Пенсионерите настояват още и за регламентирано участие на представители на пенсионерските организации в различни комисии на Народното събрание, Министерския съвет, в министерствата на труда и социалната политика и здравеопазването, както и в Тристранния съвет при обсъждането и решаването на нашите проблеми, защото не искаме повече тези решения да бъдат вземани, без някой да чуе и нашето мнение поне.

Има необходимост още от два регламента, според пенсионерските клубове във Велико Търново. Първият се отнася до статута на национално представените пенсионерски организации, които са регистрирани в обществена полза по законоустановения ред, а вторият е за субсидирането на пенсионерските сдружения, вписани в централния регистър на Министерството на правосъдието за общественополезна дейност.

Участниците в срещата предлагат здравното обслужване да бъде достъпно за възрастните хора, като те бъдат освободени от потребителска такса, и да имат право на лекарства с намаление. Според европейските стандарти навършилите 70 години имат право на безплатен градски и междуградски транспорт – привилегия, от която българските пенсионери са лишени. И последното им предложение е недвижимата собственост, изградена с пенсионни фондове и дарения, да се върне на пенсионерските съюзи, регистрирани в Министерството на правосъдието.

„БСП за България“ се ангажира да преизчисли пенсиите и да намали разликите между старите и новоотпуснатите пенсии. Опонентите ни от ГЕРБ непрекъснато ни питат откъде ще вземем парите за пенсии. Аз пък ги питам, защо за саниране отпуснаха 2 милиарда лева, а няма пари за пенсии? По наши изчисления от 800 милиона до 1 милиард лева ще струва осъвременяването на пенсиите, което ще ги повиши с между 20 до 30%. Аз нямам нищо против санирането, но питам и вас: справедливо ли е с парите на всички ни да се санира само 2% от сградния фонд? В Стражица ми казаха, че санирането там на един апартамент излязло 15 хиляди лева. Че то целият апартамент там струва толкова? Това не е дори икономически обосновано“, заяви Весела Лечева.

„Към вас, българските пенсионери, държавата е най-голям длъжник. Затова всеки, който стане депутат, трябва да държи в ръката си това обръщение, което ми връчихте“ каза Весела Лечева и пое ангажимент да го раздаде на всички народни представители в 44-тото НС, независимо от коя партия или коалиция са, за да знаят какво очакват българските пенсионери от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!