Времето за периода 24-30 март: Променливо слънце и пролетни температури, кратко захлаждане и дъждец в неделя и понеделник

През нощта ще има незначителна облачност и ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 5 и 8. За района на В. Търново се очаква минимална температура около 5. Рано сутринта ще има променлива облачност, която бързо ще намалее и през по-голямата част от деня ще преобладава време с незначителна облачност до ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 20 и 23, за В. Търново около 23. Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 25.6 през 1977 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 7.1 през 2003 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 14 минути и ще залезе в 18 часа и 35 минути. Фаза на Луната: четири денонощия преди новолуние.

От събота до вторник ще има променлива облачност с временни увеличения до значителна и на места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър, в северозападните райони на Северна България от северозапад, в централните части на Северна България от север-североизток. В сряда ще преобладава време с незначителна облачност до ясно и слаб до умерен вятър от запад. В четвъртък се очаква време с променлива облачност. След обяд на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад.

До неделя времето ще се задържи топло. Минималните температури ще бъдат между 5 и 8. Максималните в петък ще бъдат около 20 – 23, в събота и неделя- около 17 – 20. В неделя и понеделник се очаква слабо захлаждане – минималните температури ще бъдат между 2 и 5. Максималните ще бъдат около 12 – 15. В края на периода – сряда и четвъртък, времето ще се затопли. Минималните температури ще бъдат между 4 и 7. Максималните ще бъдат около 17 – 20.

Над западните и централните части на Стара планина в петък ще преобладава време с незначителна до променлива облачност. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. От събота да вторник ще преобладава време със значителна облачност и превалявания от дъжд и мокър сняг на места. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад. В сряда се очаква време с незначителна до променлива облачност и слаб до умерен вятър от север-североизток. В четвъртък ще има променлива до значителна облачност и на отделни места е възможно да превали слаб дъжд и мокър сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималната температура на 1200 м петък ще бъде около 10 – 11. В събота и неделя температурата ще се понижи до 6 – 8. От понеделник до четвъртък максималната температура на 1200 м ще бъде около 3 – 5. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *