Горещи новини

За 139-и път търновци празнуваха славната победа на Иван Асен II при Клокотница

Даниел Панов призова 22 март да бъде обявен за Ден на българския дух

22 МАРТ ДА БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ, ПРИЗОВА КМЕТЪТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ В ТЪРЖЕСТВЕНОТО СИ СЛОВО, ПОСВЕТЕНО НА ПРАЗНИКА НА ГРАДА. Той се обърна към всички кандидати за народни представители, които вчера избраха да празнуват с търновци, и каза още: „В началото на XX век, водени от най-чистите идеи за родолюбие, именно търновци издигат идеята 22 март да бъде обявен за Ден на българския дух. По чисто идеологически причини след 1944 г. комунистическата власт изтрива този празник от българския календар. Той се завръща в народната ни памет през 70-те години на XX век, благодарение на родолюбивата инициатива на граждани от квартал „Асенов“. Затова днес си позволявам да се обърна към всички бъдещи народни представители в 44-ото Народно събрание, да приемат предложението на великотърновци 22 март да бъде обявен за Ден на българския дух.

Нека да последват примера на онези великотърновци и държавници, които включиха Деня на Независимостта 22 септември в националния календар. С този дълбоко родолюбив жест ще докажете, уважаеми бъдещи народни представители, че разбирате желанието на всички български граждани да пазим свято и ревностно народната си памет. Да почитаме приноса и постиженията на предците си и да учим децата си да пазят своята българска идентичност, своята гордост и достойнство, че са българи”.

Кметът на старата столица припомни ключовите събития и традиции, които празнуваме на 22 март, които са съществени не само за Велико Търново, но и за България. „Преди 787 г. славният български цар Иван Асен II побеждава в битката при Клокотница и превръща Търново и

България в значим политически, военен, дипломатически, културен и духовен център в Югоизточна Европа. В чест на победата е въздигнат из основи и стенописан храмът „Св. 40 мъченици”, а в него е поставена каменна колона с надпис, останала в историята ни като Асеневата колона“, каза търновският кмет и припомни, че Велико Търново празнува този ден вече 139 г.

ПО ТРАДИЦИЯ ПРАЗНИКЪТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПОЧНА С ПРАЗНИЧНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ, ОТСЛУЖЕНА ОТ НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ в църквата „Св. 40 мъченици“. Официалните гости поднесоха цветя на саркофага на цар Калоян, изслушаха заедно с десетките търновци, събрали се около святата църква, текста от Асеневата колона и първите думи на кмета на старата столица. Великотърновският митрополит Григорий освети и благослови представителната част на Националния военен университет „Васил Левски” и знамената на Велико Търново, след което децата от Неделното училище към

църквата „Св. Николай“ поведоха празничното шествие. В него се включиха всички официални лица, делегациите от побратимените ни градове Бурса в Турция и Зугла – Будапеща в Унгария, както и гостите от Испания.

С ИЗДИГАНЕ НА ЗНАМЕНАТА НА БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПОЧНА ТЪРЖЕСТВОТО ПРЕД ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Кметът Даниел Панов поздрави стотиците търновци, които се събраха пред сградата на Общината, за да празнуват, да се забавляват и да пеят и танцуват с участниците в празничната програма. В първата й част, наречена „Велико Търново празнува”, участваха Руслан Мъйнов, формация „Петте сезона“, Детска вокална група „Пеещи камбанки“ и Професионалният ансамбъл „Искра“. В ранния следобед на сцената излязоха и всички най-изявени великотърновски изпълнители и формации.

След обяд Регионалният исторически музей подари на туристите и на всички желаещи поредната безплатна пешеходна обиколка с беседа „Духовното величие на столичния Търновград“. Разходката започна от площад „Цар Асен І“, премина през кв. „Асенов“, църквите „Св. Йоан Рилски“, „Свети Първоапостоли Петър и Павел“, Владишкия мост, църквата „Св. Георги“, манастира „Великата лавра“, за да завърши в двора на „Св. 40 мъченици“.

Пъстрият и шумен стрийт парад вдигна градусите на настроението във Велико Търново, за да стигне празникът до кулминацията си – пускането на светещите хартиени фенери в небето над града и аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Денят завърши с празнични фойерверки.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *