62 четения

Константин Проданов, лидер на АБВ: „Нека хората се разгневят на изборите и да гласуват, защото овчедушието не е избор“

Председателят на партия АБВ бе на празника на Велико Търново вчера заедно с президента Георги Първанов и с водача на листата за областта адвокат Николай Илчев. Константин Проданов е сред новите лица в политическия спектър и поредният българин, избрал да се върне в родината от престижна и доходна работа в чужбина.

– Една от най-големите драми на българина е мизерията, експлоатацията на работното място и ангарията. Но всъщност вие въведохте тези понятия в политическия спектър…

– Напълно съм съгласен с вас и се радвам на този въпрос. Имаше един голям проблем с тези понятия, защото политиците се плашеха от думи като експлоатация, бандитски капитализъм, класова борба, робия, ангария и т.н. Сега доста лидери искат да си припишат заслугата за вкарването в оборот, но наистина аз пръв си позволих да ги използвам. Чух да говорят след мен за експлоатация Корнелия Нинова, Христо Иванов. Ние стартираме една тенденция да започнем да говорим за тези проблеми и да се разбере, че хората тънат в мизерия не защото са необразовани и мързеливи, а защото системата ги поставя в неравнопоставено положение. Повечето от народа е във феодална и робска подчиненост и държавата трябва да им помогне, като си промени отношението…

– Не смятате ли, че такава терминология отива повече на БСП?

-Започнах да използвам такива думи не за да отнемаме електорат от БСП и не заради изборите, а защото неговоренето на истината е огромен проблем за обществото. Освен това думата „експлоатация“се ползва от доста прогресивни политици на Запад…

– А вие всъщност защо се занимавате с политика?

– Занимавам се политика горе-долу от 2 месеца и се захванах, защото пасивното съзерцание не води до нищо. Моето лично битие е осигурено финансово, имам кариера и нямам материални притеснения. Не мога обаче да се изолирам, защото външната среда ме прави гневен. Известно време опитах със сарказъм в социалните мрежи и оплакване пред приятели, но това явно не ми стига. Ще видим дали съм прав след изборите и вярвам, че коалицията „АБВ – Движение 21“ ще има убедителен резултат. За тези два месеца обаче се чувствам добре и със спокойна съвест.

– Значи сте богат човек ?

-Огромна част от професионалната ми кариера е минала в чужбина. Първо завърших СУ, но после със стипендия на японското министерство на образованието завърших магистратура в Япония и 10 г. бях в Токио. Работих в различни банки и се занимавах с управление на инвестиции, но на 11-ата година носталгията стана непоносима и се прибрах в родината. И сега – на 40 г., съм в политиката. Президентът Първанов ме покани в неговия екип в последната година на мандата му и така. Преди не съм бил в никаква партия, родителите ми са били с леви убеждения преди Десети ноември, сега дори повече.

– Политиката е мръсна дума и хората не обичат политиците…

– Разбирам ги, защото за два месеца усетих, че съм нагазил в много дълбоко тресавище. Заради това първата ми битка е за умовете на хората и за промяна на съзнанието и говоренето. Не може повече да се говори колко сме добре и колко сме стабилни, когато хората тънат в мизерия. Крайно време е да се сложи край на табутата в политическото говорене, там не може да има забранени теми и думи. Ами някой, като иска да критикува Брюксел, нека го прави, не бива за има „свещени крави“ като едно време.

– И какво ще направи АБВ, когато влезе във властта?

– Облекчение на данъчната система – минимум за най-бедните и повече пари от богатите. Така ще бъде справедливо. Политика на доходите и прекратяване на умишленото задържане на ниски нива. Трябва да се промени отношението към заплащането на учителите например и повече да получават тези, чиито ученици показват прогрес при външното оценяване. Крайно време е да се плащат заплати за качество, а не на калпак.

– Кажете в едно изречение своето послание на тези, които не искат да гласуват…

– Най-големият наш враг е апатията. Аз призовавам хората да превъзмогнат отвращението и да се разгневят, ЗАЩОТО ОВЧЕДУШИЕТО НЕ Е ИЗБОР!

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!