12 четения

Меглена Кунева изнесе във В. Търново лекция за ЕС

Първият български еврокомисар говори пред общественици и студенти за предстоящото председателство на България

ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕВРОКОМИСАР МЕГЛЕНА КУНЕВА ИЗНЕСЕ ВЧЕРА ПУБЛИЧНА ЛЕКЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ и предстоящото председателство от страна на България в институт „Конфуций“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Проявата уважиха множество общественици и студенти, както и членове на листата на коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“. Като „най-информирания и подготвен българин по тази тема“, характеризира Кунева лидера на Движение „България на гражданите“ Ангел Янчев, който припомни и част от впечатляващата биография на лекторката. Тя е министър по европейските въпроси в две поредни правителства – на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев, в периода 2002 – 2006 г. и европейски комисар по защитата на потребителите в първата комисия на Жозе Мануел Барозу в периода 2007 – 2010 г., бивш министър на образованието и науката и лидер на ПП ДБГ.

Комисар на годината на ЕС за 2008 г. Председател е на Борда на директорите на Европейския политически център (ЕПЦ) и e първият член на този борд, избран от Източна Европа. Меглена Кунева е член на групата на Лисабонския съвет за управление на бъдещето, която работи за общество и икономика, основани на знанието. Почетен президент на Европейската служба за гражданско действие (ЕСГД).

МЕГЛЕНА КУНЕВА ПРЕДСТАВИ РАБОТАТА НА АДМИНИСТРАЦИЯТА, СТРУКТУРИТЕ И ЗАКОНИТЕ И НАПРАВИ АНАЛИЗ НА ЕТАПА, В КОЙТО СЕ НАМИРА ЕС ДНЕС. Тя подчерта, че най-обсъжданата тема в момента е дали България ще бъде включена в групата на „страните членки на втора скорост“ и посочи, че това е твърде възможен вариант. Но терминът с „първа“ и „втора“ скорост е въведен от Ангела Меркел и съвсем не носи негативен ефект. „Има държави, които приемат определени неща, свързани с развитието на ЕС, и такива, които не са съгласни. Трябва минимум от 9 гласа, за да се вземе решение, а на несъгласните се дава възможност да не го приемат и да си карат пак напред“, обясни тя и даде пример със създаването на Единна прокурорска служба, което не се приема от Малта, но пък България го иска, тъй като това ще се отрази добре на борбата със злоупотребите. Съветът към студентите беше да следят новините около бъдещето на ЕС, защото предстои до декември тази година, когато страните членки ще представят своите варианти, да се говори много за това и че ако има Европа на „две скорости“, България няма да бъде в първата. „Идеята, че съединението прави силата, е част от живота. Нещата опират до това как се конкурираме със света и как успяваме да наложим своите интереси“, заяви Меглена Кунева.

КУНЕВА ОПРОВЕРГА НЯКОИ СЛУХОВЕ ОТНОСНО ПРАВИЛАТА НА ЕС

„Чувала съм например, че ще ни забранят шкембе чорбата, но това е прекрасно ястие, което се консумира и в Португалия например. Светът се променя, след 10 години например професията на шофьора ще започне да изчезва, защото превозът ще бъде осъществяван по съвсем различни начини, включително и с превозни средства без водач. Сега това ни изглежда като фантастика, но ще видите, че ще стане реалност“, каза още Кунева, след което отговори на множество въпроси от присъстващите, а в заключение получи огромен букет от членовете на листата на „Реформаторския блок“.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!