9 четения

Музеят представя изложбата „Луксът на XIX век”

ИЗЛОЖБАТА „ЛУКСЪТ НА XIX ВЕК“ БЕШЕ ОТКРИТА МИНАЛИЯ ДЕН В ИЗЛОЖБЕНИТЕ ЗАЛИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Експозицията е на Регионалния исторически музей в старата столица, на музеите от Бургас и Русе и Художествена галерия „Борис Денев“.

Изложбата показва как са изглеждали домовете на заможните българи през XIX и началото на XX век. Това е периодът на алафрангата, когато нашите предци са започнали да се увличат по европейската мода в облекло, външен вид и бит. Музеите и галерията за извадили от фондовете си ценни образци на европейското приложно изкуство – нacтoлни чacoвници, cвeщници, подноси, cepвизи, oглeдaлa, кyтии зa бижyтa, cтатуетки oт бpoнз и пopцeлaн, картини и други изящни предмети. Тези предмети представят промените във вещния свят на градското население. Влиянието на европейските модни тенденции през XIX век поражда в страните от Западна и Централна Европа масово производство на декоративни елементи за бита и украсата на вътрешното пространство – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури. За статуетки и метални съдове са били използвани различни метални сплави, заместващи среброто и бронза, което прави не само интериорния лукс, а и изкуството като цяло по-достъпни за широки кръгове граждани.

ЛУКСЪТ НА XIX ВЕК” ВКЛЮЧВА ОСНОВНАТА ЧАСТ ОТ ЕКСПОЗИЦИЯТА „ДАРЕНИ И СПАСЕНИ СЪКРОВИЩА” НА РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – БУРГАС. Много от часовниците, сервизите, картините, огледалата, кутиите за бижута, скулптурите от бронз и порцелан в колекцията са задържани и конфискувани от митницата в Бургас при два различни опита за нелегален трафик на културни ценности през територията на България.

Френската колекция”, постъпила в музея през 1996 г., включва 13 настолни часовници, 32 вази, 11 свещници, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. Предметите са от епохата на романтизма от края на XVIII и XIX век.

През 1998 г. е задържана на митницата и постъпва в бургаския музей т.нар. „румънска колекция” от предмети на декоративното и приложно изкуство. Тя съдържа картини, огледала, сервизи, произведени в ателиета на Австронгарската империя и Италия, които са част от интериора на европейските домове от началото на ХХ век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!