Нелицензирано лечение със стволови клетки ослепи три жени

Три жени останаха частично или напълно слепи след лечение на зрението в клиника за стволови клетки във Флорида през 2015 г., съобщи Асошиейтед прес.
Лекари определиха случая като „драматична илюстрация на това колко рискови могат да са подобни клиники“. Лечението е предложено на жените без да е доказано, че е ефективно.
Много изследователи търсят начини за лекуване на болести със стволови клетки, включително и такива, взети от пациента. Властите обаче предупреждават, че има частни клиники, които предлагат процедури, без ефективността им да е доказана.
Трите жени са на 70 и 80 години. Те са лекувани от възрастова макулна дегенерация, като са получили инжекции в двете очи с клетъчна култура, отгледана от собствената и мастна тъкан.
Клиниката се ръководи от „Ю Ес Стем Сел, Инк“. Тя предлага лечение със стволови клетки на различни заболявания и травми.
Случаят е описан в „Ню ингланд джърнъл ъв медисин“. Авторите препоръчват, преди да се решат на подобно лечение, всички да проверяват дали то е регистрирано от американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата, както и дали то се предоставя от правоспособен лекар.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *