Новозеландска река получи статут на юридическо лице

Новозеландската река Уонгануи, която е третата по големина в страната и се почита от местното маорско племе, получи от парламента статут на юридическо лице и вече ще бъде третирана от закона по същия начин като компаниите, съобщиха ДПА и АФП.
„Тя ще е юридическо лице със всички произтичащи от това права и задължения – заяви министърът на правосъдието Крис Финлейсън . – Този подход, който признава река за юридическо лице, е уникален“.
Маорското име на реката е Те Ауа Тупуа. Местното маорско племе (иуи) се бори да бъдат признати правата му върху нея от 70-те години на 19-и век.
„Новият статут е признание за дълбоката духовна връзка между племето Уонгануи и реката на предците му“ – каза министър Финлейсън.
Реката е уникално живо същество, „тръгващо от планините и стигащо до морето, включващо притоците и всичките му физически и метафизични елементи“, гласи разпоредбата.
Конкретното значение на този статут е, че интересите на реката ще бъдат защитавани в юридическите процедури от един адвокат, представляващ племето, и още един, представляващ държавата.
Местното племе иуи получи 80 милиона новозеландски долара (52 милиона евро) за съдебни разноски след дълъг процес, както и сумата от 30 милиона долара за амелиоративни работи за реката.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *