71 четения

Проф. Иван Тютюнджиев е новият почетен гражданин на Велико Търново

Актьорът Милен Колев получи наградата „Велико Търново“

ПРЕПОДАВАТЕЛЯТ ПО ИСТОРИЯ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРОФ. ИВАН ТЮТЮНДЖИЕВ Е НОВИЯТ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Той получи отличието лично от кмета Даниел Панов на тържествена сесия на Общинския съвет, посветена на празника на старата столица.

„Приемам наградата като голямо признание за моите лични усилия на учен да изучавам културата и историята на този град, но и като признание към академичната общност, както и към всички организации, които подкрепиха номинацията ми. Надявам се, че все още има какво да дам на Велико Търново и не съм получил това признание твърде късно, както казва Чудомир: „Избраха ме за народен представител, когато и себе си не мога да представя“, обърна се към присъстващите в залата на театъра проф. Тютюнджиев, който получава званието за дългогодишните си изследвания върху средновековната търновска църква, за която е написал шест монографии и десетки студии и статии. Той е носител на званието „Почетен професор“ на Тверския държавен университет, на орден на Руската православна църква, както и на почетния знак на ректора на ВТУ.

nagradi (1)В словото си, след като получи наградата, проф. Тютюнджиев припомни какво е значението на Велико Търново като град и защо търновската църква трябва да се гордее с миналото си. „В Средновековието Търновската патриаршия е била наричана майка на българската църква. А патриарсите ни сами са се определяли като стожери на източното православие и това не е било случайно и без причина. Търновските патриарси са поставяли короните на сръбските крале и да не забравяме, че през 1375 г. трима търновци оглавяват три църкви – Патриарх Евтимий в България, патриарх Ефрем е бил глава на Сръбската и Киприян – Руската“, каза проф. Тютюнджиев.

АКТЬОРЪТ МИЛЕН КОЛЕВ СТАНА НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „ВЕЛИКО ТЪРНОВО“. Той излезе на сцената на своя театър в инвалидна количка и се разплака, когато кметът Даниел Панов му връчи медала, символизиращ отличието. С него плакаха и колегите му, които уважиха тържествената сесия, а и много от присъстващите в залата.

37 години играе на сцената на МДТ „Константин Кисимов“ Милен Колев. Той е бил разпределен в старата столица веднага след завършването си в НАТФИЗ, където е учил в класа на проф. Сърчаджиев. Като артист във Велико Търново Милен Колев е изиграл 8000 представления и повече от 100 роли в театъра и в киното. Тази година той ще навърши 80 г.

„Медалът е много красив и ще го оставя на видно място, за да го гледам, докато мога да виждам и докато мога да дишам. Много сърдечни благодарности на всички вас и на моята публика, която няма да забравя до последния си дъх“, каза Милен Колев.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!