5 четения

Служебният премиер проф. Огнян Герджиков във В. Търново: „Провал на изборите не може да бъде допуснат“

СЛУЖЕБНИЯТ ПРЕМИЕР ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ ВЧЕРА БЕШЕ ГОСТ НА СТАРАТА СТОЛИЦА, за да се срещне с областния управител и Районната избирателна комисия. Той разговаря и кметовете от областта, а в края на посещението си беше на среща и с кмета на Велико Търново Даниел Панов.

„ПРОВАЛ НА ИЗБОРИТЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ДОПУСНАТ. ИЗБОРИ ЩЕ ИМА. В България съществуват органи, които взимат съответните решения, нека ги оставим да действат и да правят каквото трябва.“ Това заяви във Велико Търново служебният премиер проф. Огнян Герджиков по повод информацията, че партия „Воля“ е клиент на прокуратурата. Заради съществуващото напрежение на българо-турската граница МВР има готовност да реагира. Мобилизирани са и всички специални служби, мобилизирана е цялата държава, за преминат изборите без проблеми и без нарушения, които да опорочат изборните резултати. Вече обикалям няколко областни града, говоря с областните управители, с кметове, със съответните районни избирателни комисии, за да се убедя и се убеждавам, че наистина е създадена много добра организация. Към днешна дата няма сериозни основания за провал на изборите, категоричен беше още служебният премиер на България.

Той каза и това, че в момента има известно изостряне на отношенията изобщо между ЕС и Турция, но това не означава, че България трябва да предприема някакви радикални мерки. „Ние трябва да развиваме добросъседски отношения с Турция най-вече защото непосредствено граничим с тази страна. Това, че има известни опити за провокации от лица, свързани с изборите, опит за натиск от една или друга политическа сила, това са неща, които не ни се случват за първи път. Създадена е организация и нашата страна има готовност да противодейства, а и знаете, вече няколко лица бяха експулсирани, на други е забранено да влизат на територията на България, обясни Огнян Герджиков по повод на въпроси за екстрадираните от България турски граждани.

МНОГО ОТ ВЪПРОСИТЕ, КОИТО СА ПОСТАВИЛИ КМЕТОВЕТЕ ОТ ОБЛАСТТА, НЕ СА ПО СИЛИТЕ НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ, стана ясно още след срещата на служебния премиер в старата столица. Той обясни, че краткият времеви хоризонт, с който разполага служебното правителство, и невъзможността да борави с бюджетни средства са причината той да не може да поеме ангажименти към кметовете. „Поставиха обаче и въпроси, които не изискват бюджетни средства, а са свързани с оперативни програми. Тези въпроси мога да придвижа и за тях поех определени ангажименти, така че смятам, че няколко добри неща могат да бъдат направени за Велико Търново и Великотърновска област“, каза проф. Герджиков.

Той призна, че се е запознал и с ректора на ВТУ проф. Христо Бонджолов и си е тръгнал от тази среща впечатлен от подготвеността на търновския ректор. „Той постави много добри въпроси, свързани с висшето образование и с ВТУ, и аз смятам, че там мога да бъда полезен дори и след времето, когато приключи моят мандат на служебен премиер“, заяви проф. Герджиков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!