Учени доказаха, че правилото за 5-те секунди не е измислица

Проф. Антъни Хилтън от университета Астън в Бирмингам, Англия, доказа, че т.нар. правило за 5-те секунди не е мит, съобщи Лента.
Въпросното правило гласи, че падналите на земята или пода хранителни продукти могат да се консумират, ако бъдат вдигнати след само 5 секунди. Това е така, защото микробите, които за този период могат да преминат в падналата на земята храна, са толкова малко, че ще бъдат унищожени от стомашния сок.
„Очевидно е, че не трябва да се консумира храна, върху която има полепнал слой мръсотия – поясни Хилтън. – Но от научна гледна точка, ако няма видими признаци на замърсяване, вероятността вредни бактерии да попаднат за няколко секунди в храната е съвсем малка.“
При това професорът прави уговорката, че все пак има риск, свързан с консумацията на паднала на земята храна. „Това не означава, че микроби изобщо не могат да преминат от пода в падналата на него храна“, отбеляза ученият.
Хилтън направил допитване сред 2000 души. 79 на сто от тях казали, че не се гнусят да консумират паднала на земята храна и че поне веднъж им се е случвало да го сторят.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *