9 четения

Весела Лечева: „Младите хора на България трябва да знаят, че това е тяхната държава и те са най-ценният й капитал“

 • Г-жо Лечева, водач сте на листата на „БСП за България“ във Велико Търново. В дебат с опонента ви Цветан Цветанов говорихте за ниски доходи и проблемите на малкия бизнес. Какви са стъпките, които новото управление трябва да направи, за да съживи малките предприятия?
 • Като променим сгрешените модели. Много малки и средни фирми са на ръба на оцеляването. Българските производители и бизнес са поставени в позицията на подизпълнител да чакат трохи от огромните средства, разпределяни на няколко големи фирми. А българският малък и среден бизнес трябва да създаде трайни работни места и по-високи доходи. Основните проблеми пред България са бедността и корупцията. За да се справим с тях, имаме нужда от три неща: икономика, икономика, икономика. Това означава силен малък и среден бизнес, стимули и подкрепа за българското производство, достъп до финансиране и облекчения за младите, които искат активно да се заемат със собствен бизнес. Време е да променим този модел, който задушава българския бизнес – една партия – една фирма – един човек. Във Велико Търново всеки знае и името на този човек.
 • При обиколките ви из областта, кое ви направи най-голямо впечатление? Какви очаквания имат хората?
 • Хората знаят категорично какво не искат – те не да живеят с ниски доходи и без перспектива, не искат децата им да бягат в чужбина, не искат корумпирани политици и опоскана държава. Хората са готови да работят, те знаят, че нищо няма да се промени с магическа пръчка. Българите са мъдри, търпеливи и упорити хора. Толкова години експерименти и те не се отчайват, търсят промяната. От всички срещи най-впечатляващото е колко много млади хора искат да имат реализация и да отгледат и възпитат децата си тук. С тяхната енергия и сила ще успеем да постигнем промяната.
 • Какви са основните проблеми в област Велико Търново?
 • Велико Търново е заобиколено от всички големи инфраструктурни и икономически проекти. Магистрала „Хемус“ уж е приоритет и сега пак това обещава г-н Цветанов, а няма дори проектиране. Борисов през 2015-а „нареди“ на Лиляна Павлова високоскоростния път Русе – Свиленград да е готов през 2017-а, а дори копка няма. Инвестициите в жп структура например пак са съсредоточени в Южна България, а за Горна Оряховица, която е най-големият жп възел, няма нито лев. Третокласната пътна мрежа е в окаяно състояние, има мостове, които всеки момент ще се срутят, а те свързват големи населени места, на хората им трябват над 40 минути да стигнат до областния център при този сравнително лек терен. Проблем, освен липсата на всякаква грижа от страна на правителството, е липсата на ясна цел – как ще се развива областта, ГЕРБ не казват. Само подхвърлят грандиозни обещания. От бюджета на ВТУ са взети над милион и половина – сега им обещават, че ще им дадат толкова и го представят като грижа за образованието. Три са важните проекти, които си поставяме във Велико Търново. Първото е технологичен парк с логистика за високотехнологични, опазващи природата производства. Наред с това Велико Търново трябва да стане академичен център, като обвържем образованието с науката. Имаме потенциал, има 3 висши училища в областта, тук е и най-големият регионален център на БАН. И не на последно място, Велико Търново трябва да стане българският център за културно-исторически туризъм.
 • Като спортен човек, според вас, какви мерки трябва да се предприемат, за да може спортът да стане достъпен за всички хора?
 • Още като председател на ДАМС изготвихме и въведохме стандарт за спортна инфраструктура в училищата. Нищо не се поддържа. Г-н Цветанов приказва нереалистични неща за спортните салони в училищата. Спортът за учениците и студентите в огромната част от времето е навън и в рамките на един мандат може да се постигне това всички деца да има къде да спортуват. Второ, трябва да се изработи стандарт за спортна площ за всяка община – плувни басейни, спортни площадки, спортни зали. Какво правим сега? Строим без всякакъв анализ от необходимостта, рентабилността и поддръжката им спортни зали и стадиони само за да режем лентички и да се хвалим. Спортът, ако искаме да работи за здравето и активния живот на хората, не може да е само политическа фасада. Необходимо е да създадем условия за спорт още от ранна детска възраст, ако искаме да превърнем спорта в начин на живот на българите.
 • Един от основните проблеми на страната е напускането на млади хора заради липсата на перспектива. Кажете конкретни неща, които могат да спрат това?
 • За да предпочетат нашите деца България, трябва да им гарантираме перспектива за развитие и реализация. Да им създадем условия тук да раждат и отглеждат децата си. Например в образованието – сега 60% от завършилите висше образование не работят по специалността, а 700 000 младежи в трудоспособна възраст нямат средно образование. Промяната в този модел, обвързването на образованието с реализацията, вкарването на науката и производството в него, гарантирането от държавата на доходи и престиж на хората, работещи в тези сфери – всичко това ще даде на българските младежи сигурност и перспектива. Но най-важното, за което често говоря, е справедливостта. Българските младежи трябва да знаят, че развитието и доходите им зависят само и единствено от техните качества и способности. Днес, за да успееш в България, трябва да си част от някаква политическа или икономическа схема. Трябва да целуваш нечия ръка. Трябва да променим това. Младите хора на България трябва да знаят, че това е тяхната държава и в нея те са най-ценният капитал.
 • Кампанията е към края си. Как протече тя за вас?
 • Когато всеки ден си с хората и всеки ден виждаш огромната разлика между това, което опонентите ни говорят, че съществува, и това, което на практика го има, наистина се убеждавам, че живеем в две паралелни държави. Но съм оптимист, защото ние сме много. Тези, които искаме промяната. Независимо от лъжите, от агресията, от натиска и страха, който ни насаждат. Ние имаме волята и куража да се заемем с промяна, защото не може да оставяме на децата си да оправят проблемите, които ние трябва да решим.
 • Това ще бъдат едни от най-оспорваните избори. Защо хората трябва да изберат „БСП за България“?
 • Защото е единствената партия – не фирма, не обединение за власт, не разбойническа организация за ограбването на държавата. БСП е партия – с всичките грешки, които сме допускали, ние сме доказали, че когато казваме и искаме промяна, първо започваме от нас самите. Защото имаме най-добрите решения за България – в икономиката, за българското производство, за образованието и културата, за бизнеса и за младите. Защото за мен номер 10 е числото на успеха. Точно в целта – с номер 10 за промяната на България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!