8 четения

Виртуозите на Миланската Скала ще свирят в НДК на 27 март

Едни от най-талантливите световни инструменталисти ще гостуват в София заедно с българската звезда – цигуларката Евгения Станева.
Водач и соло цигулка на оркестъра е прочутият Франческо Де Анджелис, а солист на виолончелото – Сандро Лафранкини. Програмата за концерта на елитните инструменталисти включва произведения от емблематични за италианската класика композитори.
Лафранкини споделя за българските си почитатели, че когато Ла Скала гостува в чужбина, винаги се стараят да изнасят славата на италианското и да представят най-великолепните музикални примери, които характеризират Италия. Подобно на модата, Ферари, кухнята, винаги подбираме сред най-доброто от нашия репертоар, казва Лафранкини, цитиран в съобщението.
Ла Скала е известна с операта, с певческото изкуство, но също така и с виртуозността на струнните инструменти, които са също една отличителна черта на театъра, отбелязва още той.
В програмата е селектиран великолепният Росини с третата му соната за четирима, която е написал, когато е бил едва на 12 години. Освен това – Доницети, Витали, Паганини и Рота – съвременният композитор и носител на Оскар за музика през 1975 г. за втората част на филма Кръстникът, който е писал и много симфонична и камерна музика.
Нино Рота е популярен сред широката публика най-вече като композитор на филмова музика, работи с Фелини, Копола, Дзефирели. Концертът му за струнен оркестър, предвиден за концерта, е композиран през 1964 година. В произведението се усеща силното влияние на естетиката на Стравински, с когото са били близки приятели. Вариациите на Паганини върху темата от „Мойсей“ в изпълнение на маестро Франческо Де Анджелис също са част от концерта на 27 март. За това произведение, което се изпълнява само върху четвърта струна на цигулката, се носят легенди – по време на концерт Паганини късал демонстративно останалите струни и оставял само четвъртата.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!