13 четения

Водачът на листата на „Обединени патриоти“ доц. Милен Михов: „Няма да отстъпим от искането за увеличаване на доходите и пенсиите“

УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДОХОДИТЕ Е ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ ПРИОРИТЕТИ НА „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ – НФСБ, „АТАКА” И ВМРО“. Това заяви вчера водачът на листата на патриотите за Великотърновска област доц. Милен Михов по време на среща на представители на РС на КНСБ с кандидатите за народни представители. Повод за срещата бе дискутирането на меморандум за социално-икономическото и обществено-политическото развитие на България.

Доц. Милен Михов подчерта, че увеличаването на доходите на българските граждани е един от основните елементи в политиката, водена от „Обединени патриоти“. Позицията на патриотите е насочена към активна политика на доходите и увеличаване на пенсиите на всички пенсионери съгласно новите базисни доходи и осигурителни прагове, както и вдигане на минималната пенсия.

„Ние няма да отстъпим от своите искания за вдигане на пенсиите и тяхното индексиране, както и от увеличаването на минималната пенсия до прага на бедността, който е в размер на 314 лв. Много сериозно поставяме и въпроса за подкрепата на малкия, средния и микробизнес, което е свързано и с увеличаване на доходите на най-предприемчивата част от обществото“, подчерта доц. Милен Михов. Той допълни, че е от съществено значение въпросът за подпомагане на работещите семейства, които отглеждат деца. Затова основна точка в програмата на патриотите от години е въвеждането на семейно подоходно облагане, което днес е включено и в програмите на големите партии.

Основни приоритети в областта на образованието на „Обединени патриоти“ са стабилизиране на средното образование – предучилищното и училищното образование, чрез въвеждане на нов финансов модел, редуциране и промяна на съществуващите делегирани бюджети, които водят до сериозни различия между отделните училища в страната.

„Относно висшето образование ние от „Обединени патриоти“ сме категорично против закриването на университети и се отнасяме много сериозно към съхраняването и подмладяването на академичния състав в България, тъй като страната ни сериозно изостава по брой учени на глава от населението спрямо останалите държави от Европейския съюз. Затова трябва да работим активно за стабилизиране на научния и академичен потенциал, за неговото достойно заплащане и привличането на млади и амбициозни кадри в системата на висшето образование“, каза още доц. Милен Михов.

Водачът на патриотите за Великотърновска област допълни, че относно темата за здравеопазването настояват за въвеждането на нов модел на финансиране на лечебните заведения и са против монопола на НЗОК. В тази връзка подчерта необходимостта от въвеждане на електронна здравна карта. Трябва да има сериозна държавна намеса и по въпроса за контрола и достъпа до лекарства от страна на българските граждани.

Последната точка по време на срещата бе свързана с проблемите със заетостта, за което доц. Милен Михов заяви категоричната позиция на „Обединени патриоти“ за закрила на българското производство, борбата с монополите и контрол над чуждите вериги в България. „Трябва да бъде стимулирано българското производство, малкият и средният бизнес, което ще доведе до увеличаване на заетостта, особено в селското стопанство. В тази връзка трябва да се промени системата на европейските субсидии, за да се стимулират не само големите арендатори, а и по-малките производители и техните стопанства.”

Весела БАЙЧЕВА

Снимка: Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!