16 четения

В 423 секции ще гласуват избирателите във Великотърновски избирателен район

423 СЕКЦИОННИ ИЗБИРАТЕЛНИ КОМИСИИ СА РАЗКРИТИ ЗА ПРЕДСТОЯЩИЯ ВОТ В ЧЕТВЪРТИ ИЗБИРАТЕЛЕН РАЙОН ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ, каза вчера председателят на Районната избирателна комисия Десислава Йонкова. Само във Великотърновска община комисиите са 148. Осигурени са и четири подвижни урни, като двете са в областния град, останалите две са в Горна Оряховица и Сухиндол. „За хората с физически и зрителни увреждания са обособени специализирани места за упражняване правото на глас. Такива секции ще има в Дома за стари хора, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, Комплексния онкологичен център, Специализираната болница по кардиология, стационара на Света гора, Центъра за психично здраве и в Следствения арест във Велико Търново. Болниците в Горна Оряховица, Павликени и в Свищов също ще разполагат със специални секции“, уточни г-жа Йонкова.

За пръв път на тези избори персоналът в лечебните заведения с 12-часово дежурство ще може да гласува на работното си място.

Тези, които са заявили желание да гласуват по настоящ адрес, вече нямат право да променят решението си. Ако в изборния ден те поискат да гласуват според постоянния си адрес, няма да могат, това се смята за изборно нарушение, коментира председателят на РИК. Студенти, курсанти, докторанти редовно обучение имат право да участват във вота в учебното заведение, в което се обучават, като подпишат декларация, че няма да гласуват на друго място, уточни Десислава Йонкова. Задочниците обаче ще трябва да пуснат бюлетините си там, където живеят.

245 000 са бюлетините за Великотърновска област. Точният брой на имащите право на глас ще стане ясен в изборния ден. Секциите отварят в 7 сутринта и ще работят до 20 часа. Изборният ден не може да бъде удължаван след 21 часа.

Всички постъпили до момента сигнали за нарушения са разгледани от РИК. Три от тях са основателни и са за неправилни агитационни материали, разлепени на нерегламентирани места и за агитация в общински учебни заведения. Един от сигналите РИК е препратила до прокуратурата. Сигналът е за лице, което е вписано в листите като кандидат за народен представител, без човекът да е дал съгласието си за това. Образувано е досъдебно производство.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!