13 четения

Портрет на Мао от Анди Уорхол ще бъде предложен на търг в Хонконг

Сериен портрет на Мао Цзедун от Анди Уорхол, създаден през 1973 г., ще бъде предложен на търг на „Сотбис“ в Хонконг през април, съобщи Би Би Си.
Продажбата може да донесе 15 милиона щатски долара (около 14 милиона евро). Това е най-високата предварителна оценка на тръжната къща за картина, продавана в Азия.
Серийният портрет на Мао Цзедун е едно от най-разпознаваемите произведения на 20-и век. Той е направен по снимка от „Малката червена книга“ на председателя Мао – символ на китайския комунизъм и пропаганда. Уорхол започва сериите си от портрети на Мао през 1972 г., когато отношенията между САЩ и Китай започват да се подобряват след историческото посещение на президента Ричард Никсън в Пекин. Серията се състои от почти 200 портрета на Мао, подобно на предишните творби на Уорхол с Мерилин Монро и Елвис Пресли. Избирането на политик обаче е отклонение от обичайните теми – издигане на банална стока до изкуство (супите в консерва „Кембъл“) или възхвала на блясъка (Мерилин Монро).
Председателят Мао е едновременно много почитан и всяващ страх политик. Той изглежда странен за силните цветови контрасти на попарта. Портретите на Мао, създадени от Уорхол, още са деликатна тема в Китай. Спорът е дали те са проява на уважение или присмех. През 2013 г. те бяха изключени от първата голяма изложба на Анди Уорхол в страната.
Китайските инвеститори купуват все повече западно изкуство. Смята се, че на тях се пада една пета от купените произведения на изкуството в света.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!